Fun - Zanimljivosti

Kako je nastao moderni ful-kontakt karate

Ful-kontakt karate je jedan od popularnijih borilačkih sportova...

Standardna verzija karatea ne dozvoljava borcima da se udaraju u glavu i dozvoljeni su jedino udarci u stomak, ali ni tada udarci ne smeju da budu jaki. Zato je nastao ful-kontakt karate koji je borcima upravo dozvolio da se udaraju i da simuliraju situacije prave borbe.

Ovaj borilački pravac počeo je 1960-ih godina i pokrenuo ga je Masatucu Ojama,karate borac koji je prvi počeo da primenjuje i održava karate borbe sa kontaktom. Međutim, Ojama nije dozovljavao zaštitne rukavice i odbojnike za cevanice i glavu,pa su povrede u sportu bile ogromne.

Zato se kaže da je pravi osnivač ful-kontakt karatea, američki karate šampion Džo Luis koji je početkom 70-ih godina krenuo da priprema kontakt borbe sa rukavicama i zaštitnom opremom. Luis je takođe prvi koji je sport nazvao Ful-kontakt.

U jednom od svojih intervjua, Luis je objasnio kako je došao na ideju i ko mu je zapravo pomogao da osmisli ful-kontakt:

 „ Bio sam razočaran običnim karateom, jer sam shvatio da poeni nisu prava stvar i da se ne dobijaju poeni kada se borimo u uličnoj borbi. Kada sam upoznao Brusa Lija, on mi je ukazao na to da karate nije pravi sport i da se ne može pravilno iskoristiti na ulici i bio je potpuno upravu. Zato sam osmislio ful-kontakt karate, gde sam dozvolio borcima da se udaraju snažno u glavu i stomak i gde se mogu nokautirati, ali samo ako nose zaštitnu opremu kako bi se smanjile povrede“.

Od 70-ih godina, ful-kontakt postaje jako prihvaćen i popularan sport koji je dosta promenio ugled karatea i čitave filozofije ove drevne borilačke veštine.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group