Kiša dronova u Kini

U prilično neverovatnom incidentu dronovi su doslovno počeli da padaju sa neba u Džengdžou, gradu od deset miliona stanovnika, smeštenom u kineskoj provinciji Henan...

Snimci podeljeni putem društvenih mreža predstavljaju nam velike grupacije i pojedinačne dronove koji gube visinu pre nego što krenu da se padaju na zemlju kao jesenje lišće. Posmatrači mogu biti viđeni kako izbegavaju ove na svu sreću lagane mašine i skaču okolo u panici kako ih ovi mali dronovi ne bi udarili i povredili.

U incidentu je učestvovalo dvesta dronova koji su bili zaduženi da na nebu formiraju ime obližnjeg tržnog centra prilikom njegovog svečanog otvaranja. Nedugo nakon uzletanja, ljudi koji su se okupili radi posmatranja ovog veličanstvenog prizora počeli su da viču i upozoravaju druge na letelice koje padaju sa neba i ubrzo je čitava scena ličila na nešto iz filmova, pretvorivši se u apsolutni haos i paniku.

"Sve više dronova je krenulo da se obrušava", izjavio je jedan od očevidaca. "Pojedini su odleteli veoma daleko, dok su ostali padali mirno ili udarali u drveće i automobile".

Tačan razlog otkazivanja ovlikog broja letelica još uvek nije otkriven, ali kruže glasine da su rivalski proizvođači ovih letelica uticali na ometanje njihovog rada. Organizatori manifestacije prijavili su slučaj lokalim predstavnicima zakona, navodeći konkurecniju kao glavne krivce i ljude koji stoje za izazivanje kvara na dronovima i njihovog obrušavanja sa neba hakovanjem navigacionih sistema upotrebom transmitera.

Ovo nije prvi put da dronovi padaju sa neba, jer se tokom oktobra 2018. godine četrdeset i šest ovih letelica zakucalo u tlo tokom manifestacije održane izna Luke Viktorija u Hong Kongu. Policijski inspektori tada su sumnjali da je neko koristio radio ometače sa zemlje i primorao letelice da se sruše, kako je prenela South China Morning Post publikacija.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group