Kupio crtež za koji se ispostavilo da vredi pedeset miliona

Teško je i zamisliti situaciju u kojoj bismo kupili crtež za trideset dolara na jednoj rasprodaji, kako bi se kasnije za njega ispostavilo da zapravo vredi oko pedeset miliona...

Upravo se ovo dogodilo jednom čoveku u Masačusetsu, koji je pre nekoliko godina kupio umetničko delo za koje galerija Agnews smatra da predstavlja originalni crtež nemačkog renesansnog slikara Albrehta Direra.

Neotkriveni kupac jednostavno je kupio ovo delo zbog toga što ga je smatrao izvanredno renderovanim komadom stare umetnosti, čime je opravdao njegovo postojanje. Međutim, delo je proučeno i proglašeno originalnim od strane kuratora bečkog Albertina Muzeja, zajedno sa Đulijom Bartrum, bivšim kuratorom Britanskog Muzeja, koji su vodeći svetski stručnjaci za Direrova dela.

Sudeći prema The Art Newspaper publikaciji, crtež je izrađen 1.503 godine u okviru preliminarnih studija u Direrovoj tehnici vodenim bojama, dok se delo zove "Devica i dete sa cvetom na zalenoj obali".

Srećković iz Bostona, kod koga se trenutno ovo umetničko delo nalazi u posedu, pokušao je da sazna pravu vrednost svog crteža godinama. Nakon što je odbijen od strane nekoliko kuratora, pravi stručnjaci za ovog slikara su ozbiljno razmotrili ovu mogućnost i ekspertskim radom utvrdili starost papira, potpis i žig ovog nemačkog slikara.

Za sada nije određena tačna cena ovog crteža, ali će ona biti kompenzovana nakon tri ili četiri godine istraživanja, koliko je potrebno da se udari poslednji pečat o autentičnosti od strane umetničke galerije.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group