Fun - Zanimljivosti

Letelice koje plivaju nebom kao ribe morem

Letelice vertikalnog uzletanja i poletanja, predstavljaju pravi hit današnjice sa velikim imenima, nalik brendovima Aston Martin i Embraer, koji su stupili u akciju između ostalih...

Umesto upotrebe velikih potisnika ili propelera kako bi omogućila poletanje i pogon svojim modelima, kompanija Volerian upotrebljava nizove zakrilaca smeštenih u ličnim kanalima. Ove komponente osciliraju napred nazad, navođene kompjuterski proizvedenim sistemom. Nalik ribi koja pomera rep levo desno kroz vodu, zakrilca stvaraju nešto što je poznato kao obrnuti Karmanov vrtlog. Sada vam nećemo držati čas i hidrodinamike, ali u suštini, sve se svodi na prtok vazduha proizvedenog sudaranjem molekula i pravaca vrtloga koji generišu potisak. Krilo statora pozicionirano nešto niže uvećava efikasnost ovog sistema još više.

Prema tome, šta sve ovo znači nama, kao vrsti? Pa, prva velika prednost novog sistema kompanije Volerian jeste što ne proizvodi gotovo nikakvu buku. A, pošto je tiho funkcionisanje cilj gotovo svakog konceptualnog sistema ovog tipa, čak i najtiši mogući propeleri ipak stvaraju određene decibele. Volerian zakrilca, sa druge strane, čine let daleko tišim, takođe, nedostatak izloženih propelera ili potisnika, čini ovaj sistem daleko bezbednijim i pogodnijim za korišćenje u ljudskoj okolini. Ostaje nada da ćemo uskoro videti jednu od ovih mašina kako stvarno leti nebom i sleće gde god da poseduje mesto.

Letelica će biti potpuno električna, oslanjajući se na pakovanja baterija i usputne stanice kako bi ostala u vazduhu. Kao dodatak ovom VOLT konceptu, kompanija će takođe, razviti i projekat koji će koristiti identičnu tehnologiju, ali će zahtevati pistu za poletanje.

Iz ovog brenda tvde da njihov razvojni plan cilja ka lansiranju ovih letelica u roku od pet godina, što svakako dolazi kao krajnje ambiciozan cilj, što navodi da na to da nije vreme za vađenje čekovne knjižice još uvek, ali bismo svakako voleli da ove tihe nebeske ribe postanu realnost.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group