Fun - Zanimljivosti

Mali poljski miš koji se doslovno ubija od seksa

U Australiji su otrkivene dve nove vrste retkog torbara nazvanog Antechinus od strane istraživača, koji su primetili da one imaju veoma destruktivne seksualne navike i maratonska parenja koja traju sve do uginuća...

Mužjaci ovih vrsta žive svega godinu dana i učestvuju u sumanutom, iscrpljujućem seksualnom činu tokom tri sposlednje nedelje svoga života, što često izaziva potpunu deprivaciju sna, prestanak unosa hrane i pića. Seksulani čin kod ovih malih stvorenja može trajati i do četrnaest sati u jednom talasu.

Tokom ovog vremenskog perioda, njihovi nivoi hormona stresa u krvi povećavaju se do opasnih granica, nakon čega njihov organizam počinje da kolabira. Kao rezultat ove telesne napetosti dolazi potpuno dezintegrisanje malih organizama ovih vrsta i njihove smrti.

Naučnici su početkom istraživanja smatrali da mužjaci zapravo izvršavaju samoubistvo kako bi ostavili više hrane trudnim ženkama i svojim potomcima, ali sada je sasvim jasno da se ovakva bizarna seksualna kultura zasnovana na oplođavanju ženki u što je većem broju moguće i masovne DNK distribucije jedne jedinke.

Ove vrste su ugrožene jer su veoma selektivne po pitanju svoje teritorije i jedino žive u hladnim, visokim i izolovanim šumama, što ih čini veoma ranjivim zbog seče stabala i klimatskih promena. Tomas Muton, glavni čovek koji stoji iza projekta konzervacije ovih primeraka komentarisao je: "Veoma je moguće da neke od ovih predivnih vrsta mogu potpuno izumreti. Brojne životinjske porodice potpadaju u rizičnu grupu na našem kontinentu, što je svakako nešto čime se moramo daleko ozbiljnije pozabaviti."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group