Malo gotovo neuništivo stvorenje slučajno je postalo je prvi stanovnik meseca

Tardigrade, poznatije kao vodeni medvedi, predstavljaju stvorenja koja su manja od jednog milimetra, ali mogu preživeti temperature do 150 stepeni celzijusa i u minusu gotovo do apsolutne nule...

Neke od ovih malenih životinjica završile su na izraelskoj svemirskoj letelici koja se srušila na mesecu prošlog aprila. Veruje se da su one preživele pad broda i da su trenutno na mesecu u neaktivnom stanju.

Organizacija Arch Mission Foundation, dehidrirala je vodene medvede i postavila ih unutar veštačkih ćilibara koji su predstavljali tovar letelice. Naučni su saznali da se ova stvorenja mogu vratiti u život više decenija od kada su postavljeni u ovu vrstu hibernacije.

Ova stvorenja izvode sve ovo uvlačenjem svoje glave i osam nogu, upadajući u duboko stanje veoma slično smrti, sa metabolzmom koji se usporava do 0.01% od normalnog rejtinga. Kada se ponovo dovedu u kontakt sa vodom, ovi mali medvedi ponovo ožive. Tardigrade su takođe i prve životinje koje su preživele u svemiru 2007. godine.

Koosnivač Arch Mission Foundation, Nova Spivak, objasnila je zašto su one idealni kandidati za lansiranje u svemir, tvdeći da Tardigrade dolaze kao savrpšeni astronauti zbog svoje mikroskopske konstrukcije, multićelijskog sistema, ali pre svega, zbog toga što predstavljaju najizdržljivije životne forme na našoj planeti.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group