Nova klasa okeanskih planeta koja bi prva mogla dati znake života

Astronomi su identifikovali novu klasu egzoplaneta sa velikim okeanima i atmosferom bogatom vodonikom, nazvanu Hycean planete, koje mogu pogodovati životu izvan našeg sunčevog sistema...

Novo istraživanje vođeno naučnicima sa Kembridža, objavljeno je u The Astrophysical Journal publikaciji i sugeriše da je fokus na Hycean planete, od kojih su mnoge 2,6 puta veće od Zemlje i dostižu prosečnu temperaturu od 200 stepeni Celzijusa, mogu ubrzati našu misiju otkrivanja vanzemaljskog života.

"U suštini, kada smo posmatrali ovakve planete radi uočavanja različitih molekularnih znakova, fokusirali smo se na one koje su najsličnije Zemlji, što je krajnje razumljiva polazna tačka", izjavio je doktor i vodeći istraživač, Niku Madhusudhan, sa Instituta za astronomiju Univerziteta Kembridž. "Međutim, smatramo da Hycean planete nude bolje mesto za pronalaženje tragova molekularnih fosila."

Hycean planete uključuju i potpuno sakrivene "mračne" svetove, koji mogu imati idealne uslove za održavanje života na svojim noćnim stranama, kao i "hladne" svetove koji dobijaju malu količinu radijacije od svojih zvezda. Sudeći prema istraživanju, Hycean planete su veoma česte u univerzumu, ali nisu ni približno istraživane koliko ostale vrste.

"Detekcija molekularnih ili hemijskih fosila može transformisati naše razumevanje života u svemiru", dodao je naučnik. "Potrebno je da budemo otvoreni vezano za mesta na kojima možemo pronaći tragove života i koju formu taj život može poprimiti, jer nas priroda konstantno iznenađuje na potpuno nezamislive načine."

Hycean planete će biti istraživane uz pomoć teleskopa sledeće generacije, kao što je James Webb Space Telescope, koji će biti lansiran u svemir do kraja ove godine.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group