Prva fotografija CRNE RUPE u istoriji !!!

Sada smo još jedan korak bliži razumevanju velike svemirske misterije...

Naučnici su pre nekoliko decenija razvili teriju o crnim rupama i pronašli dokaze koji ukazuju da one postoje, ali jednostavno, ove svemirske fenomene niko nije mogao da vidi, jer crne rupe karakteriše neverovatno jako gravitaciono polje koje privlači svetlost. Zbog toga su one i dobile naziv, jer gde god da se one nalaze, tu se nalazi crna mrlja iz koje ništa ne može izaći.

Ipak, zahvaljujući naučnicima u Holandiji i Event Horizon teleskopu, sada smo po prvi put u istoriji dobili prvu sliku crne rupe. Naučnicima je bilo potrebno 2 godine da generišu ovu fotografiju, ali sada napokon imamo predstavu kako ovi nebeski fenomeni izgledaju.

Crna rupa na fotografiji udaljena je 54 miliona svetlosnih godina, što znači da su slike koje sada posmatramo stare toliko godina. Sama veličina ove crne rupe je neverovatna i njen prečnik iznosi 40 milijardi kilomnetara, što je čini 3 miliona puta većom od Zemlje. Ova crna rupa ima masu 6.5 milijardi puta veću od našeg Sunca, što samo pokazuje koliko se gravitaciono polje nalazi oko nje i zbog čega ni svetlost nije u stanju da se iz nje izvuče.

Ova crna rupa, nazvana je ČUDOVIŠTE, jer je ona velika kao čitav naš sunčev sistem.

Naučnici će pomoću ove slike moći daleko više da istraže crne rupe i da pokušaju da otkriju misterije koje nas muče decenijama, a mnogi se nadaju da će nam moderna tehnologija u budućnosti pomoći da napravimo još bolje fotografije i da posmatramo stvari koje nikada do sada nismo videli.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group