Prvi slučajevi kancera grla povezani sa Fukushima Daiichi katastrofom

Najmanje dva slučaja raka grla direktno su povezana sa curenjem iz nuklearke Fukushima Daiichi, tokom katastrofe koja je pogodila obalu Japana pre deset godina...

Japanski ministar zdravlja i rada, potvrdio je da je nuklearna katastrofa Fukushima Daiichi odigrala ključnu i direktnu ulogu u razvoju raka grla kod dva pacijenta. Jedan od muškaraca u njegovim četrdesetim, umro je nakon razvoja bolesti, kako je navela japanska nacionalna mreža HNK.

Dvojica muškaraca radila su na rasčišćavanju nakon nesreće u Fukushima Daiichi nuklearnoj elektrani, marta meseca 2011. godine, dok je razvoj bolesti nastupio tek sedam godina kasnije. Odbor eksperata nedavno je zaključio da su radnici zapravo bili izloženi daleko većim nivoima milisiverta od bezbednih - mSv jedinica koja se koristi za merenje jonizujuće radijacije. Ovaj par je bio izložen količinama od približno 85 i 44 mSv. Radi poređenja, godišnja izloženost radijaciji se svodi na oko 6,2 mSv, dok je godišnje ograničenje izloženosti radnika u nuklearnoj industriji zaokruženo na maksimalnih 20 mSv.

Ovo je prvi put da je kancer grla prepoznat i povezan kao posledica incidenta nakon curenja iz japanske elektrane. Međutim, drugi slučajevi raka takođe su povezani sa nuklearnom katastrofom. Prema NHK, najmanje šest drugih radnika Fukushima nuklearke dobilo je leukemiju, kancer tiroidne žlezde i kancer pluća.

Nuklearna katastrofa dogodila se jedanaestog marta 2011. godine. Nakon što je Japan pogodio zemljotres i 15 metara veliki cunami, tri reaktora u Fukushima Daiichi nuklearnoj elektrani, na severoistočnom delu ove zemlje, pretrpeli su katastrofalno topljenje, što je dovelo do druge najveće nuklearne nesreće nakon što je reaktor u Černobilj elektrani detonirao 1986. godine.

Zbog štetnih radioaktivnih izotopa koji su se raširili po obližnjem okruženju, skoro 160.000 stanovnika brzinski je evakuisano, a japanske vlasti su uspostavile zonu ekskluzije od 30 kilometara oko elektrane. Izveštaji dobijeni ranije ove godine, iznose da su sve preduzete mere uspele značajno da smanje nivoe radijacije i da je ona zbog njih bila zapravo manja nego što se očekivalo. Zbog svega toga, zdravstvena zajednica Japana tvrdi da je gotovo nemoguć značajan porast slučajeva obolelih od raka.

Međutim, 2016. godine, naučnici sa Univerziteta u Fukušimi startovali su testiranja lokalne dece radi detektovanja potencijalnih ranih znakova kancera tiroidne žlezde, otkrivši tom prilikom zapanjujući porast stope obolelih. Naravno, ovo je odmah izazvalo veliku zabrinutost, ali je kasnije zaključeno da novi slučajevi nisu povezani sa nuklearnim zračenjem.

Bilo kako bilo, ova dva slučaja kancera grla jasno predstavljaju da su pojedini od radnika koji su se našli u prvim borbenim redovima tokom rasčišćavanja i saniranja štete nakon katastrofe, svakako bili pod uticajem jakog zračenja.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group