Razlozi zbog kojih su pojedini ljudi slađi komarcima od drugih

U brojnim delovima sveta, komarci su samo deo ekosistema, ali su svakako daleko aktivniji u vlažnim i toplim klimatskim uslovima...

Upravo ovo ove male dosadne insekte čini glavnom temom tokom letnjih meseci i brigom koja je u stanju da pokvari sve naše aktivnosti u ovom periodu. Ugrubo, oko 20% ljudi predstavlja privlačniji plen za komarce od ostatka populacije, ali naučnici i dalje ne razumeju potpuno sve faktore koji razdvajaju ove dve grupe. Međitim, oni zunaju da dah i kožne izlučevine igraju glavnu ulogu.

Ugljen-dioksid je presudan faktor odluke o tome na kome će se komarci gostiti, a na koga neće ni pokušati da slete. Ljudi koji su krupniji izbacuju više ovog gasa od onih sitnije građe, dok komparci koriste CO2 kao meru prilikom potrage za hranom. Upotrebom žlezda poznatijih kao maksilarna palpa, ovi mali prokletnici tragaju i detektuju naš izdah i na daleko lakši način zoniraju i određuju svoje mete. Razlika u veličini i povećanom kapacitetu pluća kod odraslih smatrani su za glavne razloge što su, u proseku, odrasli ljudi daleko više puta ubadani od dece. Trudnice su takođe daleko privlačnije komarcima, jer one mogu izdahnuti više ugljen-dioksida od žena koje nisu u drugom stanju.

Krvna grupa je još jedna tačka za određivanje preferenci ovih malih i gadnih krvopija. Ljudi sa 0 kruvnom grupom su izujedani od strane komaraca više puta od ljudi sa A krvnom grupom. Delovi populacije sa B krvnom grupom potpali su u sredinu, dok su ljudi koji nesvesno odaju hemijske signale sa svoje kože, bilo koje krvne grupe, predstavljali najčešće mete.

Studija sa početka decenije predstavila je da kožne bakterije igraju veliku ulogu u odlučivanja koga će komarac ubosti, a koga neće. Ljudi sa visokim nivoima nekoliko različitih vrsta bakterija ujedani su češće od onih koji poseduju veću raznolikost bakterija na koži.

Ostali faktori kao što su genetske predispozicije i hemisjki signali, nalik onim vezanim za mlečne i mokraćne kiseline, kao i situacione varijacije, nalik visokoj telesnoj temperaturi, takođe predstavljaju olakšice koje pomažu komarcima da pronađu svoj sledeći obrok. U studiji iz 2010. godine iz Burkine Faso, predstavljeno je da ispijanje piva utiče na nivo ujeda komaraca daleko više od ispuštanja ugljen-dioksida ili temperature tela, predstavjlajući glavni faktor koji menja broj uboda u većini slučajeva. Pivopije su ujedane više od ljudi koji nisu popili ni jedno pivo.

Drugo istraživanje zaključilo je da pivo u količini od pola litre može učiniti da neko postane atraktivniji komarcima. Za ove male krvopije takođe je dokazano da preferiraju ljude koji nose garderobu crne ili tamno plave boje, naglašavajući dalje da je svetlija nijansa odeće bolja za reflektovanje sunčeve svetlosti i može vam pomoći da izbegnete poneki ubod komaraca takođe.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group