Šta bi se dogodilo kada bi jedna sekunda trajala sat vremena

Konačno nam je poznato na koji je način Neo uspeo da zaustavi one silne metke u Matriksu...

Takođe, svima nam je poznata tajna kako se jedan minut učiniti dužim nego što zapravo jeste, jednostavnim vežbanjem izdržaja, ali šta bi se dogodilo kada bi smo stvarno mogli jednu sekundu da učinimo dugom sat vremena? Ova ideja deluje kao nešto što dolazi direktno iz filma naučne-fantastike.

Zamislite da možemo kontrolisati vreme prema našoj volji, što bi verovatno predstavljalo pravu katastrofu, a prema Ajnštajnovoj teoriji relativiteta, vreme kao takvo je iluzija koja se zapravo kreće relativno u odnosu na posmatrača. Recimo da putujemo brodom velike brzine, mi bismo starili daleko sporije u poređenju sa ljudima koji ostanu na Zemlju, ali to ne znači da možemo manipulisati vremenom u svakodnevnom životu, makar ne još uvek.

Radi demonstracije toga kako bi zapravo izgledalo i delovalo kada bismo jednu sekundu učinili dugom sat vremena, ljudi Slow Mo Guys kanala, kreirali su video pri 90.000 frejmova u sekundi, koristeći kameru velike brzine koja je u mogućnosti da uhvati normalne svakodnevne detalje pri impresivnim brzinama smenjivanja slika. Materijal koji su postavili na YouTube u vreme pisanja članka već je posedovao preko milion pregleda.

Veoma je interesantno videti kako ovaj video opisuje svakodnevni život u usporenom snimku i pruža nam ideju onog što bi smo mogli očekivati ukoliko bi se vreme zaista kretalo sporije. Iako manipulisanje vremenom i dalje nije moguće, naučnici su bili u mogućnosti da kreiraju različite scenarije kako bi sa velikom preciznošću testirali vremensku diletaciju. Uzmimo za primer GPS satelite koji su zapravo satovi u orbiti naše planete.

GPS sateliti putuju brzinama do 14.000 km/h iznad površine Zemlje i na rastojanju od 20.000 kilometara. U poređenju sa atomskim satom na našoj planeti, ovi sateliti gube oko sedam milisekundi svakoga dana, a kako bi funkcionisali pravilno, vremenska diletacija je morala biti uzeta u obzir.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group