"U ime nauke" i za sedam hiljada dolara dobio dizenteriju svog života

Dvadesetrogodišnji muškarac dobrovoljno se prijavio za ispijanje čaše posebno kreiranog smutija ispunjenog bakterijom koja je poznata po izazivanju dijareje opasne po život...

On je ovo uradio iz naučnih razloga i medicinskog razvoja koji obećava konačni lek za bolest koja ubija stotine hiljada ljudi svake godine i razvoj prave vakcine koja još uvek ne postoji, ali koja bi u skorijoj budućnosti mogla stati na put ovom velikom problemu.

Sudeći prema insajderu, Džejk Eberts je učestvovao u jedanaestodnevnom ispitivanju vakcine na Merilendskom Univerzitetu, gde je šesnaest zdravih odraslih osoba dobilo smutije obogaćene bakterijama sa potpunim znanjem o njihovom sastavu, koji im je pružio užasavajuće iskustvo.

Ono što je usledilo nakon konzumacije bakterijskog smutija, čovek je opisao da je usledilo osam najgorih sati u njegovom životu, ali kako sam tvrdi, ponovo bi uradio isto ukoliko bi to moglo da pomogne istraživačima da budu bliži tretmanu.

Naravno, pored njegove potere za naučnim otrkićem, u čitavu priču bilo je uključena i dosta velika suma novca, tako da je Eberts, zajedno sa ostalim učesnicima u ovom jedanaestodnevnom ispitivanju, dobio nadoknadu od 7.000 dolara za učešće u studiji.

Kako je izjavio za Insider publikaciju: „Ne želim da ispadnem Majka Tereza ovde, naravno da ne bih ovo uradio besplatno. Prilično je velika stvar tražiti od nekoga da dobije dizenteriju. Sve vreme sam razmišljao koliko je ovo zapravo opasna bolest. Bio sam veoma emotivan, verovatno i zbog toga što sam bio u bunilu, konstantno razmišljajući o deci iz nerazvijenih delova sveta koja se bore sa ovim“.

Glavni razlog zbog kog su medicinska ispitivanja veoma važna za lečenje ove opasne bolesti, jeste to što je zarazna bacilarna dizenterija ili šigeloza, drugi vodeći uzrok smrti od dijareje širom sveta i trenutno za njeno lečenje ne postoji vakcina.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group