Ukrajinske vlasti razbile najveći ilegalni rudnik kriptovaluta

Bezbednosna agencija Ukrajine nedavno je razbila najveći rudnik kriptovaluta u gradu Vinica...

Ogromna kriptofarma bila je uspostavljena u bivšem skladištu kompanije JSC Vinnytsiaoblenerho, gde je prema procenama ukradena gradska struja u vrednosti od oko 260.000 dolara.

Ova ilegalna aktivnost vodila je do velike potrošnje energije, dok je čak mogla ostaviti i brojna domaćinstva bez struje. Prestupnici su koristili montirana brojila kako bi prikrili svoje aktivnosti i ne bi bili detektovani od gradskih vlasti.

Tokom racije zaplenjeno je preko 5.000 kompjutera, uključujući 500 grafičkih karti, pedeset procesora, telefona, fleševa i zapanjujućih 3.800 Sony PlayStation konzola. Konzole japanskog proizvođača poseduju AMD Radeon 7979 grafičke karte i mogu biti modifikovane radi majnovanja kriptovaluta i relativno su jeftine.

PS4 konzole nisu toliko tehnički napredne kako bi bile previše efikasne i prilično su spore u poređenju sa rigovima za majnovanje. Unošenje ovakvih sistema kopanja jedino ima smisla ukoliko je struja besplatna, što je na neki način i bio slučaj u ovom skladištu.

Kao što lokalni mediji ističu, svaka konzola je bila u mogućnosti da iskopa 0.00013896 BTC valute, što je oko 4,62 dolara mesečno ili 0.528048 BTC u vrednosti od 18.041 dolara kada su svih 3.800 jedinica priključene. Međutim, kada bi vlasnici ovog rudnika platili struju, oni bi bili u gubitku od devet dolara, na svaki pojedinačni koji bi zaradili.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group