Globalna kriza izazvana nedostatkom kompjuterskih čipova

Sudeći prema ekspertima industrije, globalni nedostatak kompjuterskih čipova pre nekoliko dana dostigao je nivo krize...

Kako stoji u The Gardian publikaciji, inicijalni nedostatak nastao je zbog zatvaranja brojnih fabrika tokom korona pandemije, sa ostalim proizvođačima koji i dalje ne uspevaju da isporuče svoj proizvod u skladu sa sverastućim potraživanjima, uprkos činjenici da se proizvodnja polako vaća u normalu. "Čipovi su sve", izjavio je Nil Kampling, medijski i tehnološki analitičar Mirabaud grupacije. "Trenutno se u svetu odigrava savršena oluja faktora potražnje i snadbevanja. U suštini, na tržištu postoji novi nivo potraživanja sa kojim je nemoguće ići ukorak, svi su u krizi i stvari postaju gore iz dana u dan."

Ovaj manjak čipova utiče na svaki elektronski proizvod koji koristimo, od gejming konzola, laptop i desktop računara, preko televiozra i pametnih telefona, pa sve do automobila. Uprkos tome što je drugi najveći kupac čipova na svetu, odmah nakon kompanije Apple, Samsung je otkrio nešto ranije da će najverovatnije biti primoran odložiti tržišni plasman jednog od svojih vrhunskih modela. Sony očekuje da neće dostići svoje prodajne targete PlayStation 5 konzola ove godine zbog nedostatka zaliha, dok Microsoft takođe potpada u kritičnu grupu zbog problema sa snadbevanjem, posebno zbog Xbox Series X kozola koje će biti prodavane u manjoj stopi od planirane za ovu godinu. Proizvođači automobila poput kompanija General Motors, Nissan, Mercedes, BMW i Ford takođe očekuju veliki pad svojih profita zbog celokupne situacije.

Sa povećanjem potražnje, stručnjaci navode da će i cene otići u nebesa. "Ne postoje naznake da će proizvodnja uspeti da isprati potražnju, niti da ćemo u skorije vreme videti pad potražnje, dok će cene nastaviti da rastu u čitavom lancu", dodao je sturčnjak. "Ovo će uticati na svakog čoveka u procesu, od fabrika do krajnjih korisnika. Očekujte porast cene automobila, telefona i ostalih uređaja. Ove godine prošlogodišnji iPhone modeli neće biti ništa jeftiniji u poređenju sa cenom koju su imali tokom tržišnog predstavljanja."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group