Kompanija Meta već mora voditi svoju prvu pravnu bitku

Možda biste pretpostavili da kompanija velika kao Facebook ume da koristi Google i da odradi istraživanje prilikom smišljanja novog imena, ali po svemu sudeći to nije slučaj...

Pre nekoliko meseci, gigant društvenih mreža potvrdio je da se zvanično rebrendira, da sve ostaje isto osim što će matična kompanija od sada nositi ime Meta. Promena imena je usledila kako bi reflektovala kompanijin projekat kreiranja posebne virtuelne realnosti koju ona zove „metavers“, ali pre svega, očigledno želi da izbegne sve negativne konotacije koje se vezuju za Facebook ime.

Kako se ispostavilo, na veliku žalost osnivača Facebook-a, na tržištu već postoji računarska kompanija koja se zove Meta i koja uopšte nije srećna zbog novog imena Markovog brenda. Kako TMZ prenosi, ova druga kompanija je već ispunila formulare i registrovala poslovanje na ovo ime pretprošlog avgusta. Ovo je brend koji prodaje sve što postoji bazirano na računarskom hardveru i softveru. Osnivači Meta PC brenda, Džo Darger i Zek Šat, izjavili su da oni funkcionišu preko godinu dana pod ovim imenom.

Međutim, bitno je naglasiti da je Meta PC zaštitni znak još uvek nije dobio zvanično odobrenje. Ovo znači da nije sigurno kako ga može preuzeti umesto Facebook-a. Svako normalan bi posmislio da ko god je prvi smislio i došao da ga prijavi, dobija prava na ovo ime, ali to zapravo nije slučaj u SAD i oduvek je bilo tako. Darger i Šat su izjavili da se mogu odreći svojih prava i popustiti u sporu ukoliko Zakerberg izdvoji dvadeset miliona, što on sebi svakako može priuštiti bez ikakvih problema.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group