Mikroreaktori kao rešenje nuklearnog otpada i rugla koje iza ovakvih elektrana ostaje

Koncept koji nuklearne elektrane čini ogromnim, zastrašujućim pogonima za zagađivanje životne sredine, namenjenim stvaranju vizuelne devijacije i ružnoće na mestima na kojima su izgrađene, promeniće svoj izgled fokusirajući se na bolji dizajn i funkcionalnost...

Glavni fokus kod novih nuklearki postavljen je na čistija i bolja rešenja za stvaranje nuklearne energije, dok je jedan od tih koncepata upravo i mirko-nuklearna elektrana, koja se poslednih godina naziva i mirkoreaktor.

Jedna od kompanija koja je posvetila sve svoje vreme stvaranju mikroreaktora jeste Oklo. Ovaj novajlija u svetu nuklearne energije poseduje dvadeset i dva zaposlena i svoj biznis bazira u Silikonskoj Dolini. Najistaknutiji projekat ove kompanije jeste izgradnja mikroreaktora radi stvaranja energije iz nuklearnog otpada koji proizvode druge elektrane. Štaviše, dizajn ovih reaktora biće obeležen veoma interesantnim dizajnom građevia u obliku slova A, koje poseduju veoma privlačnu etetiku.

TerraPower je kompanija Bila Gejtsa, a ona takođe svoj rad fokusira na izgradnji sličnih mikroreaktora. Štaviše, Oklo planira da potisne efikasnost i perfomanse Gejtsovog projekta, jer kako njeni inžinjeri tvrde, reaktor ove kompanije posedovaće kapacitet od 1,5 megavata električne energije, dok će TerraPower izbaciti modele od svega 345 MWe. Stoga, mikroreaktor kompanije Oklo predstavlja pravu stvar.

Pošto mikroreaktori zahtevaju dosta manje dana za svoju izgradnju, u poređenju sa konvencionalnim nuklearnim postrojenjima, Oklo očekuje da svoju inovativnu tehnologiju učine komercionalnom i stvore mikroreaktore koji su česti i rasprostranjeni. Na primer, projekat ove kompanije cilja ka izgradnji ovakvih jedinica za napajanje koledž kampusa, industrijskih zona i komunalnih preduzeća. Ovakvi mikroreaktori ojačaće korisničke baze kompanija i osigurati veće profite.

Štaviše, ideja upotrebe nuklearne energije u svakodnevnoj industriji osiguraće da ostali sektori polako pređu na čistiju stranu snadbevanja strujom, stvorenom istim lošim zagađivačima koji ostaju iza velikih nuklearnih reaktora. Obećavajuć koliko može biti, ovaj projekat ipak poseduje nekoliko prepreka koje mora zaobići, dok se oni zasnivaju na bezbednosnim rizicima održavanja ovako osetljive elekrane i regulatornim restrikcijama koje se mogu naći u određenim delovima sveta. Ukoliko one budu prevaziđene, mikroreaktori će definitivno postati energetska budućnost.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group