Neizvesna budućnost LG mobilnih uređaja

LG je startovao sa ozbiljnim razmatranjem postojećeg tržišta pametnih telefona, na kome kompanija već meri gubitke od 4,5 milijardi dolara u okviru proteklih pet godina...

Već neko vreme, poslovanje brenda LG u polju pametnih telefona svedeno je na marginu, posebno kada se uporedi sa ostalim rivalskim kompanijama. Generalni direktor korejskog giganta, Kvon Bong-seok, rekao je svojim zaposlenima kako želi da njihova kuća dobije drugi pravac i razmotri velike promene u polju poslovanja vezanog za pametne telefone.

Prema navodima Korea Herald publikacije, direktor je poslao interni memorandum svim zaposlenima u sredu i njime je naglasio da će promene u okviru poslovanja ogranka LG pametnih telefona biti sprovedene uskoro. Ova informacija je došla direktno iz sedišta kompanije i navedena je prema pisanju direktorovog memoranduma.

Pošto se nadmetanje na globalnom tržitu mobilnih uređaja sve više zaoštrava, došlo je pravo vreme da kompanija LG napravi nekoliko pravih poteza i vrati se u igru. Međutim, korejski brend očigledno razmatra sve moguće mere, uključujući prodaju, povlačenje i smanjivanje poslovanja u okviru segmenta pametnih telefona.

Pojavile su se i glasine da LG planira desetkovanje, ili čak, potpuno raspuštanje svoje mobilne divizije u nekoj bližoj budućnosti. Za početak, oko šezdeset procenata zaposlenih bilo bi prebačeno iz mobilnog postrojenja i raspoređeno u različitim jedinicama unutar kompanije, ili priključeno nekom od njenih podbrendova.

Ovo nije prvi put da kruže glasine o tome kako će LG napustiti trku na tržištu pametnih telefona, ali je kompanija ipak, pre dve godine odlučila da produži proizvodnju svojih pametnih telefona najnižeg i srednjeg opsega. Čelnici brenda kategorički su odbacili ove navode, tvrdeći da oni pristaju na ovakav potez samo zbog želje da povećaju originalni razvojni obim.

U vreme kada Samsung, Xiaomi i Apple nastavljaju da dominiraju tržištem pametnih telefona, uprkos pandemiji, razlozi za prekidanje poslovanja u ovom sektoru za kompaniju LG daleko su veći od toga. Uprkos savršenom istraživačkom i razvojnom timu, kompanija nije uspela da stvori neke održive pametne modele još od LG G4 linije, ali ni taj proces nije prošao savršeno, jer i njega prati nekoliko ozbiljnih sudskih tužbi, takođe.

Sa druge strane, LG posluje savršeno u ostalim sektorima, nalik televizijskom i onom namenjenom stvaranju kućne tehnike, dok istovremeno njihova proizvodna linija pametnih uređaja sve više propada. Ako LG napusti tržište pametnih telefona, ostaviće velki komad kolača ostalim proizvođačima, ponajviše brendu Samsung, ali nikome za sada nije poznato koliki će to zapravo uticaj imati na korejsku kompaniju.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group