Amerikanke su šampionke sveta u fudbalu

Ženska fudbalska reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država je po treći put je titulu prvaka sveta, deklasiravši u finalu selekciju Japana sa 5:2…

Prvo i treće izdanje ženskog Mundijala, 1991. i 1999, takođe su osvojile Amerikanke, kojima su potom pripale dve bronze, a onda i, prilično bolno, srebro 2011, baš protiv Japanki. Tada je selekcija SAD prvo vođstvo izgubila u 81. minutu, drugo u produžecima, u 117, a onda, posle tih 2:2, izgubila sa penala.

U toj penal seriji, pored Boksove i Heltove, jedanaesterac nije realizovala ni Karli Lojd. Ona je, četiri godine kasnije, postala junakinja finala odigranog pred 53.341 gledaocem, jer je dala tri gola, od kojih jedan sa polovine terena.

Japanke su bile šokirane već na samom startu, jer su njihove suparnice u samo 16 uvodnih minuta postigle četiri gola. I, tu je ta priča bila gotova, a samo što je bila počela. Čak i kada je selekcija iz "zemlje izlazećeg sunca" uspela da prepolovi zaostatak (u 52. minutu je prišla na 4:2), dva minuta kasnije bi usledio odgovor u vidu gola Hitove za konačnih 5:2 i veliko slavlje širom SAD.

P.Ć.

Foto: B92

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group