Bivši defanzivac preminuo nakon 39 godina provedenih u komi

Francuski fudbaler Žan Pjer Adams preminuo je u sedamdeset i trećoj godini nakon što je proveo trideset i devet godina u komi...

Bivši sportista imao je trideset i četiri godine kada je pao u komu, davne 1982. godine, nakon greške anesteziologa tokom rutinske operacije kolena u lijonskoj bolnici. Kako su tada izjavili, fudbaler je bio u izvanrednoj fizičkoj kondiciji, odlazeći na operaciju očekujući da će se iz nje probuditi nakon svega nekoliko sati.

On je zatim proveo sledeću godinu u komi i bolničkom smeštaju, a nakon toga je odveden kući kako bi njegova žena nastavila da se brine o njemu. Bivši defanzivac je bio u mogućnosti da otvori oči i konzumira svoju hranu, ali nije bio u mogućnosti da se kreće i priča. "On je osećao da ga ja hranim i brinem se o njemu", izjavila je njegova žena Bernadet za CNN.

"Ovo mi je rekla sestra, koja je tvrdila da on nije isti. Ja mislim da on oseća stvari. On mora prepoznavati zvuk mog glasa takođe", dodala je Bernadet u intervjuu datom prošle godine. Adams je krenuo na operaciju kolena zbog pucanja ligamenta, ali je anesteziolog pogrešio i izazvao bronhospazam kod tridesetčetvorogodišnjeg čoveka. Njegov mozak je vapio za kiseonikom duži vremenski period i narednih trideset i devet godina zbog ove greške on je ostao u komi.

Bernadet je ostala uz njega do poslednjeg dana i tvrdi da su ona i njeni sinovi do poslednje godine života njenom voljenom suprugu i ocu donosili poklone u posebnim prilikama. "Niko od nas nije zaboravio na Žan Pjerov poklon, bilo da se radi o rođendanu, Božiću ili Danu očeva", dodala je Pjerova žena. Bivši fudbaler rođen je u Senegalu 1948. godine i igrao je 22 puta za Francusku od 1972. do 1976. godine.

U izjavi, fudbalski klub PSG izneo je: "Adamsova životna radost, harizma i iskustvo predstavljaju stvari koje zahtevaju poštovanje". U međuvremenu, fudbalski klub Nica je na svom Twitter nalogu izbacio post u Adamsovu čast, pred utakmicu protiv Monaka, koja će biti održana devetnaestog septembra.

Adams je takođe imao i 84 utakmice u dresu Nimesa, koji je takođe iskoristio Twitter kako bi izrazio svoje najdublje saučešće upućeno njegovoj porodici i voljenima.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group