Dani kada je podrhtavala Marakana...

Imajući u vidu da fudbaleri Crvene zvezde blistaju ove sezone, nije na odmet da se prisetimo svetlih trenutaka, velikih utakmica koje se i danas prepričavaju...

Neke utakmice su antologijske. Crvena zvezda je u svojoj bogatoj istoriji imala zaista mnogo velikih mečeva, koje se urežu u pamćenje poput najlepših događaja. Veliki igrači, krcata marakana, artaktivni protivnici i atmosfera za pamćenje samo su deo posebne priče. Ovo je samo prvi deo o slavnim i tužnim momentima našeg sporta. Takođe, biće predstavljene ovom prilikom utakmice u poslednjih 20 godina, iako je u prošlosti bilo još više velikih duela.

Crvena zvezda - Barselona (1996. godina)

Godine sankcija i rasprodaje velikih igrača uslovili su dugogodišnje odsustvo sa velike scene. Velikan svetskog fudbala nije mogao da poželi težeg i većeg protivnika u drugom kolu Kupa UEFA - bivšeg prvaka Evrope Barselonu. Prva utakmica u Kataloniji je završena porazom našeg tima (3:1), i sve je bilo spremno za spektakl  u Beogradu. Krcata Marakana satima pred početak utakmice, nije mogla da primi sve zainteresovane gledaoce. Prelepa koreografija na sve četiri tribine, do tad nikad viđena na evropskim terenima, sledila je moćnu Barselonu, za koju su tada nastupale vedete poput Ronalda, Gvardiole, Viktora Baije, Đovanija...

Sa druge strane, Zvezdina mladost bez prekaljenih stranaca u ekipi. Čudno je to kako za sreću malo treba. Posle nekoliko šansi u prvom delu utakmice, momci u crveno belom su odigrali na sve ili nista. Barselona se branila kao nikad do tad. Još od Bajerna i gola u poslednjim trenutcima nije viđena tolika radost kao kada je Jovičić postigao pogodak za vođstvo. Ipak, sve što je lepo kratko traje. U već sledećem napadu usledio je "hladan tuš" za ceo stadion. Đovani Silva je iskoristio smušenost odbrane i poravnao rezultat. Ova generacija Zvezdinih fudbalera je mogla zaista mnogo, njena nesreća je što je prerano naletela na ovakav tim.

Crvena zvezda - PSV (2004. godina)

Nakon Barselone, usledile su godine posta, praćene nesrećnim porazima i ispadanjima iz Evrope. O njima će biti reči drugi put. Avgust 2004. godine, doneo je na Marakanu novi spektakl. Budimo iskreni, Zvezda nikada nije imala sreće u žrebu za ulazak u Grupe Lige Šampiona. Na tom putu, 2004. godine stajao je PSV, još jedan bivši šampion Evrope. Zvezda je tad imala sjajnu generaciju, predvođenu Pantelićem, Žigićem, Jankovićem, Bastom...Još uvek neuigran, PSV je u svojim redovima imao brojne vedete, koje će te godine dogurati do polufinala Lige Šampiona!

Omaleni Park je šokirao navijače u 9. minutu, sjajnim prodorom i realizacijom. Samo 20-tak minuta kasnije, Dudić je uspeo da poravna rezultat, nakon prekida. Generalno, prekid je tada bio najjače oružje Crvene zvezde. Kada je Boško Janković "pocepao" mrežu, stadion je eksplodirao, Gomez je bio nemoćan. Zvezda je pritiskala kao nikada do tad, znajući da je revanš biti paklen. Nakon sjajne kontre i ubacivanja iz drugog plana, Pantelić je povisio za nestvarnih 3:1!!! Slavlje je počelo na stadionu u Ljutice Bogdana...Lekcija iz meča sa barselonom nije naučena, slavlje je prerano počelo. Jong je uspeo da umanji rezultat u 66. minutu, što je se ispostaviti i ako konačan rezultat. Revanš je doneo katastrofu Zvezde, koju navijači žele što pre da zaborave.

Crvena zvezda - Roma (2005. godina)

Talentovana generacija je imala još jednu šansu da pokaže šta zna. Te godine, Crvena zvezda je ušla u grupu, u okviru UEFA kupa i nakon početnih poraza imala još samo matematičke šanse da sa dve pobede prezimi u Evropi. Međutim, na putu je stajala italijanska Roma, prekaljeni tim iz Serbije A. Kada snovi postanu java, tada je sve moguće. Niko ne može zabraniti navijačima da se nadaju, a upravo to su i priželjkivali te hladne decembarske večeri. Toti nije nastupio za Romu, što je umnogome povećalo šanse Zvezde da može doći do trijumfa. Ponovo je Zvezda loše počela i morala da juri zaostatak...Nonda je zaista spretno reagovao i doveo Romu u prednost u 23. minutu.

Da ova generacija ne zna za predaju pokazao je nastavak meča. Golovima Žigića i Purovića Zvezda je preokrenula meč u svoju korist. Onda je usledio možda i najlepši gol u Zvezdinoj skorijoj istoriji. Fenomenalni Nikola Žigić je iskoristio priliku i sjajno šutirao u gornji levi ugao. Delirijum na stadionu, i neverica na licima italijanskog prvoligaša. Zvezda je uspela nakon toga i penal da odbrani, usled potcenjivanja Kasana. Na kraju, Zvezda je ostvarila veliki trijumf, koji joj je produžio nadu da može da prezimi u Evropi...

Ovom prilikom nećemo pisati o Kajzerslauternu, Laciju, Milanu, Dinamo Tbilsiju, za njih ima vremena. Hteli smo da se prisetimo slavnih trenutaka i mečeva koje je Marakana doživela. Podelite sa nama vaša iskustva sa ovih utakmica.

Č.K.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group