Finski medijski mogul Tomas Zilijakus želi da vrati Mančester Junajted navijačima

Finski preduzetnik Tomas Zilijakus planira da se uključi u trku za kupovinu Mančester Junajteda, obećavajući nešto revolucionarno i u moderno doba nezamislivo za sve obožavaoce legendarnog kluba...

Glejzerovi drže Junajted u svom vlasništvu od 2005. godine i tokom prošlog novembra ova porodica je potvrdila kako želi da istraži strateške alternative za ovaj klub, uključujući i njegovu prodaju.

Britanski milijarder, ser Džim Retklif, i katarski bankar šeik, Jasim bin Hamad bin Kalifa Al Tani, prema očekivanjima trebalo je da polože svoju drugu ponudu za klub prošlog četvrtka nakon što je rok za ponude produžen po njihovom zahtevu u sredu uveče.

Veruje se da još nekoliko strana pokušava da pregovara o punoj akviziciji Junajteda sa Raine, investicionom bankom koja u ovom poslu stoji ispred Gleherovih, dok drugi žele da uđu u priču sa manjim investicijama u zamenu za delimičan udeo u klubu.  

Veruje se da braća Glejzer za Crvene đavole traže šest milijardi funti, što ujedno, ukoliko prođe, može biti svetski rekord po pitanju novca datog za jedan sportski tim. Tokom prošlog četvrtka rat ponuđača dobio je neočekivani obrt kada je finski preduzetnik Zilijakus objavio svoje namere za kupovinu Junajteda. Sudeći prema britanskim medijima, Zilijakus je svoje bogatstvo stekao putem novaM Group medijske grupacije i da planira da kupi mančesterski klub preko svoje druge kompanje XXI Century Capital.

Ono što je najinteresantnije u čitavoj priči, ovaj čovek želi da predstavi jednu formu navijačkog vlasništva u Junajtedu ukoliko njegova ponuda uspe, što bi obožavaocima ove ekipe omogućilo jednaka prava za upravljanje klubom putem aplikacije. „Svaki sportski klub bi u suštini trebalo da pripada navijačima. Trenutni razvoj sporta, u kome milijarderi, šeici i oligarsi preuzimaju klubove i kontrolišu ih kao svoje privatne igračke nije zdrav trend“, izjavio je Finac.

Zilijakus je bivši predsedavajući finskim fudbalskim klubom HJK, koji je trideset i dva puta bio šampion svoje zemlje, dok je takođe vlasnik šestostrukog hokejaškog šampiona, ekipe Jokerit. Objašnjavajući na koji način planira da kupi Junajted, Zilijakus je dodao: „Trenutna tržišna vrednost kluba je nešto ispod 3,9 milijardi dolara. Ovo znači da bi svako od obožavalaca koji bi želeli da se priključe kupovini tebalo da izdvoje sumu manju od šest dolara. Moja ponuda je određena u ravnoj meri sa onom koju donose navijači“.

„Moja grupacija će finansirati polovinu sume koja je potrebna da se klub preuzme i o svemu će se konsultovati sa navijačima vezano za njihovo učešće u drugoj polovini putem kompanije koja će biti specijalno formirana u te svrhe. Svaki ljubitelj Junajteda koji se priključi dobiće pristup aplikaciji putem koje će, kao i svi ostali, sa bilo koje tačke na planeti, moći da se izjasni svojim glasom kada se budu donosile važne odluke vezane za klub. Ni jedna odluka koja se bude donosila neće proći bez podrške većine navijača.“

Zilijakusov predlog, tačnije njegovo shvatanje kluba u vlasništvu navijača svideće se većini pristalica Crvenih Đavola, koji su godinama veoma rezignirani zbog pravca u koji odlazi pod trenutnim vlasnicima.

„Mančester Junajted bi ne bi samo trebalo da bude najbolji klub na svetu, već bi takođe trebalo da bude vodeći sportski gigant koji radi na zaustavljanju nasilja, rasizma i mržnje na društvenim mrežama i sportskim terenima. Ukoliko uspemo u ovome, naša ponuda će osigurati da Mančester Junajted, najbolji fudbalski klub na svetu funkcioniše na temeljima poštovanja, jednakosti, dostojanstva, raznolikosti, rasne harmonije i demokratije, sa njegovom globalno velikom bazom navijača uključenom u donošenje odluka i njego prosperitet“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group