Istrčana najbrža milja na Severnom Polu

Irac Pol Robinson ušao je u istoriju svojim ambicioznim poduhvatom...

On je istrčao najbržu milju ikada na Severnom polu, u surovim vremenskim uslovima. Na temperaturi od minus dvadeset osam stepeni Celzijusa, u Kampu Barneo, smeštenog nadomak samog geografskog Severnog pola, irski atletičar je milju istrčao za četiri minuta, pedeset sekundi i devedeset pet stotinki.

Pred sobom je imao ravnu stazu, okovanu ledom, koja je određena i isplanirana uz pomoć moderne navigacije. Iako su temperature bile vrlo niske, uslovi ove trke okarakterisani su kao povoljni, jer je dan bio vedar iz bez vetra.

Dvadeset petogodišnji atleta je pretrpeo promrzline na ušima, zbog čega mu je odmah po završetku sportskog poduhvata ukazana pomoć. Inače, on je najbrži trkač na udaljenosti od jedne milje na oba pola, pri čemu je na Antarktiku postavio rekod od četiri minuta i nepunih osamnaest sekundi u novembru prošle godine.

Trenutno, on želi da se takmiči u ovoj disciplini, ali pri znatno blažim uslovima na Olimpijskim igrama, koje se održavaju u Tokiju 2020.godine.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group