Kako sumo rvači dostižu ogrnomnu kilažu i ostaju zdravi

Sumo rvači su poznati po svojoj neverovatnoj kilaži i pošto gojaznost sa sobom donosi ozbiljne rizike po zdravlje, jedan doktor je objasnio na koji način ovi borci ostaju dobrog zdravlja uprkos svemu...

Nacionalni sport Japana sastoji se od takmičara koji su suprotstavjeni jedni drugima u kružnom prostoru i zasniva se na obaranju drugog protivnika ili njegovom izbacivanju iz ringa, sa prvim koji izađe iz linije ograničenja, ili pipne tlo bilo kojim delom tela osim tabanima, proglašenim za gubitnika.

U sumo rvanju ne postoje restrikcije kilaže niti klase takmičanja, što znači da neki lakši borci mogu biti upareni sa dosta težima od sebe, koji se gotovo uvek oslanjaju na svoju kilažu kako bi stekli prednost. Lako bismo mogli pomisliti da su ovi teški borci potpuno nezdrave osobe, ali doktor Karan Raž objasnio je da su vežbe koje su potrebne za ulazak u svet sumo rvanja zaslužne za odlaganje masnoća na drugačiji način, što im omogućuje da ostanu zdravi.

Na jednom snimku podeljenom putem TikTok platforme i @dr.karanr naloga, Raž je izjavio da ovi ljudi, umesto da poseduju visceralne masti koje se talože unutar abdomena i mogu stvoriti omotače oko organa, masnoće odlažu ispod kože u potkožnom sloju. Kako je doktor objasnio: "Ovo se događa zbog intenzivnih vežbi koje povećavaju hormon adiponektin. Adiponektin redukuje rizike stvaranja slojeva visceralne masti, postavljajući module masnoće i glukoze ispod kože.

Visceralne masti mogu dovesti do upalnih procesa i odlaganja masnoća u krvotoku, što povećava rizike za dobijanje dijabetesa i razvijanje srčanih oboljenja. Brojna istraživanja su dokazala da sumo rvači poseduju značajno manju količini visceralne masti od ljudi iste veličine i kilaže, sudeći prema doktoru, međutim, prednosti rvanja prestaju odmah čim vežbe stanu, sa penzionisanim sumo rvačima, koji prema podacima umiru u proseku deset godina ranije od prosečnih Japanaca.

Nakon što je podelio video, doktor je dodao komentar kako bi istakao sumo rvače kao elitne atlete kada je u pitanju sport, posebno zbog toga što njihovi naporni treninzi traju više sati svakodnevno. Sudeći prema The Culture Trip publikaciji, sumo rvači žive u trening centrima poznatijim kao heja, gde prate striktne tradicije koje diktiraju njihovu svakodnevnicu, uključujući i ono što nose i jedu. Sumo rvači su slavne ličnosti u Japanu, zarađujući hiljade dolara mesečno i zadržavaju svoje prestižne titule do kraja života.

Najteži sumo rvač svih vremena Orora Satoši, imao je 292 kilograma pre nego što se penzionisao.

@dr.karanr

Reply to @lionreaper sumo! #sumo #schoolwithdrkaran #learnontiktok #factorcap #japan

♬ Home - Edith Whiskers

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group