Rodžer Federer odlazi u penziju nakon dvadeset i četiri godine duge i uspešne karijere

Nedugo nakon što je Serena Vilijams odigrala svoj poslednji meč na US Open teniskom šampionatu, druga ikona svetskog tenisa, ali u muškoj kategoriji, okončala je svoju karijeru...

Rodžer Federer je nedavno iskoristio svoj Instagram nalog kako bi objavio da će predstojeći Laver Cup događaj biti njegov poslednji. Post vezan za penzionisanje ističe povrede koje je švajcarski teniser pretrpeo u prethodne tri godine kao glavni razlog zbog kog se povlači iz profesionalnog tenisa.

„Poslednje tri godine prestavljale su ogroman izazov za mene u formi povreda i operacija“, stoji u Federerovoj izjavi. „Radio sam veoma naporno kako bih se vratio u punu takmičarsku formu. Međutim, moji telesni kapaciteti i ograničenja imaju važnu poruku za mene po pitanju karijere. Imam četrdeset i jednu godinu. Igrao sam više od 1.500 mečeva tokom dvadeset i četiri godine“. Federer nije igrao takmičarski meč još od četvrtfinala prošlogodišnjeg Vimbldona i u avgustu je najavio da je tada morao da bude podvrgnut operaciji kolena, po drugi put u dve godine.

Federer napušta tenis kao jedan od najuspešnijih i najpopularnijih atleta u istorji sporta. Njegovih dvadeset Grand Slam pobeda postavljaju ga na treće mesto svih vremena, odmah iza Rafala Nada sa dvadeset i dve i Novaka Đokovića sa dvadeset i jednom. Federer je proveo 310 nedelja svoje karijere na prvom mestu Asocijacije teniskih profesionalaca, uključujući rekordni niz od 237 nedelja, dok su mu zarade koje je ostvario tokom godina, ne računajući sponzorske ugovore sa brendovima kao što su Uniqlo, Mercedes-Benz i Rolex, donele ukupno 130 miliona dolara.

Federer će po poslednji put izaći na teren profesionalno tokom prethodno pomenutog Laver Cup takmičenja, koje se održava od 23. do 25. septembra. On će se takmičiti sa Novakom Đokovićem i Endijem Marejem tokom ovog turnira, koji je nazvan po australijskoj teniskoj legendi Rodu Laveru i uparuje šest prestižnih igrača iz Evrope sa šest vrhunskih igrača iz ostatka sveta.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group