Slobodnjak koji je bio toliko genijalan da je odmah zabranjen

Uprkos tome što je ovaj neverovatni potez ušao u istoriju kao BBC Gol godine, neverovatna rutina izvođenja slobodnjaka postala je zabranjena do kraja iste sezone u kojoj je prvi put izvedena...

Everton je bio tim koji je popio gol iz najbolje izvedenog slobodnjaka svih vremena, za koji su bili zaduženi glavni igrači i regularni starteri Koventrija 1970. godine. Ovo je bio prethodno planirani potez koji je bio uvežban do savršenstva i izveden bez jedne greške. Kada je živi zid postavljen, igrač Koventrija, Vili Kar, nonšalantno je stajao iznad lopte, kao da zapravo ne zna šta želi dalje sa njom da uradi, iznenada je grabeći petama i podižući u vazduh. Napadač Erni Hant zategao je desnicu i surovo preciznim volejem zakucao loptu na predivan način u mrežu.

„Ovo je originalni deo fudbalskog bezobrazluka“, izjavio je Džon Motson tokom emisije Match of the Day. Everton je bio potpuno zatečen ovakvim načinom izvođenja slobodnog udarca, jer su svi igrači očekivali klasičan udarac izvođača po lopti. Bilo kako bilo, fudbalska asocijacija zabranila je „magareći udarac“, do kraja iste sezone.

Koventri je pobedio u ovom susretu sa tri prema jedan, sa Hantom, koji je preminuo 2018. godine, zaduženim za sva tri pogotka. Nažalost, nikada više nećemo imati priliku da vidimo ništa slično, što je svakako bilo prilično nepošteno, posebno u to vreme, zbog toga što je Meksikanac Kuatemok Blanko provlačio neopažen sa svojim „zečijim skokom“, preskačući svoje čuvare tokom startova godinama.

Nešto najbliže ovome što je ikada posle toga viđeno na engleskim terenima, jeste potez Meta Le Tisijea iz premijerligaške ere, koji je izveo svoj čuveni slobodnjak nameštajći sam sebi loptu na volej i zakucavajući je u mrežu. Međutim, Karova i Hantova rutina i dalje nema premca u svetu fudbala, osim ukoliko FA i FIFA ne oslobode fudbal i puste ga malo da diše, dozvoljavajući magareći udarac i slične brilijantne poteze, kako bi prestali da robotizuju igru.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group