Zvezda nadigrala Partizan!

Fudbaleri Crvene Zvezde su zasluženo trijumfovali u Derbiju i ostavili Partizan na osam bodova zaostatka...

Na stadionu „Rajko Mitić“, viđen je jedan od najboljih Derbija u poslednje vreme. Crveno bela mladost protiv crno belog iskustva. Gledaoci koji su prisustvovali utakmici, imali su priliku da vide jednu pravu sportsku predstavu uz dva izuzetna gola, omalenog Zvezdinog napadača. Crvena zvezda u 149. "večitom derbiju" pobedila Partizan 3:1, i na taj način se osamila na tabeli.

Zaista odlično taktičko izdanje crveno-belih i slom Partizanove odbrane u 9. kolu Superlige, koji nisu uspeli fizički da pariraju raspoloženom domaćinu.  Golčina junaka Portugalca, Uga Vijeire, i odlična igra na sredini terena Plavšića, svakako su detalji koji su obeležili ovu utakmicu. Partizanu je nedostajao raspoloženi Saša Ilić i brzonogi Andrija Živković, koji se praktično nije video večeras na terenu.  Ako se neko ne slaže sa ovom konstatacijom, onda mora priznati da su crveno-beli u 149. "večitom derbiju" iskoristili sve prednosti u odnosu na protivnika i igrački, a pre svega taktički ga nadigrali i zasluženo pobedili. Imao je i Partizan svoje šanse, ali su one više posledica grešaka u odbrani Zvezde, nego plod izrađenih akcija.

Posle solidnog prvog poluvremena, usledilo je još bolje drugo. Pobeda lidera Superlige bez ijedne mrlje. Trijmuf obeležen lepim golovima Uga Vijeire u 27. i 50, odnosno Aleksandra Kataija u 55. minutu. Na drugoj strani, Stevanović je uspeo da ublaži Poraz i sačuva obraz crno belima.

U utakmici odigranoj pred više od 40.000 gledalaca na stadionu "Rajko Mitić", utisak je, za sve se pitao domaćin. Znatno bolje fizički pripremljeni, igrači Zvezde su konstantno vršili presing na zadnju liniju Partizana, stvarajući na taj način pritisak. Kada je domaćin želeo da napadne, činio je to vrlo uspešno i pre svega efikasno. Kada je ostajao bez poleta u ofanzivnoj liniji, povlačio se na svoju polovinu i uspešno zatvarao sve prilaze Damiru Kahrimanu. Treba istaći i da je golman Zvezde imao svoj dan i da je u par navrata uspeo odlično da interveniše.

Trener Partizana, Zoran Milinković, je sa Alenom Stevanovićem u ekipi i dva zadnja vezna, Stefanom Babovićem i Darko Brašancem, pokušao da iznenadi kolegu Miodraga Božovića, ali odustajanje od formacije i ofanzivne igre, koju je forsirao od početka sezone, pa sve do gostovanja u komšiluku, ispostavilo se kobno. Odbrana Partizana se pokazala da nije za velika dela, i da joj nedostaje par iskusnih pojačanja.

Napadači Zvezde umešno su koristili strah i vrlo lošu kordinaciju poslednje linije crno-belih. Posle nekoliko opasnih situacija ispred gola Partizana, gosti su u 27. minutu kapitulirali. Odlični Srđan Plavšić imao je previše prostora kada je primio loptu na 40 metara od gola protivnika, silovito se zaletao ka šesnaestercu i pravovremeno, iza leđa odbrane crno-belih, odigrao u prostor za Vijeiru, a Portugalac majstorski iskosa sa leve strane prebacio Živka Živkovića.

Posle gola, Zvezda je stala, a Partizam "uzeo" loptu.

Prvu veliku priliku ne koristi Alen Stevanović u 42. minutu, kada sa samo nekoliko metara ne koristi dodavanje Oumarua Abubakara. Popravni je imao tri minuta kasnije. Veoma lepu akciju Partizana krunisao je golom posle dodavanja Stefana Babovića. Marko Petković i Savo Pavićević mogli su samo da isprate bivšeg igrača Intera kako prolazi pored njih i postiže gol.

Odbrana Zvezde je u ovoj situaciji, kao i u nekoliko tokom drugog dela pokazala da, kao i protivnička, nije jači deo tima, s tim što fudbaleri Partizana to nisu umeli da iskoriste do kraja.

Drugo poluvreme je donelo još uzbuđenja. Derbi je praktično bio rešen posle deset minuta igre u drugom poluvremenu. Nastavak utakmice počeo je Stevanovićevom prilikom za Partizan i Kahrimanovom odbranom . Kazna je usledila ekspresno. Neverovatnu neodlučnost odbrane crno-belih iskoristio je Ugo Vijeira, Lazar Ćirković mu nije ušao u blok, a odlični napadač je "zavukao" golčinu pod prečku sa preko 30 metara. Šampion Srbije se još nije ni oporavio od šoka, a usledio je novi. Samo pet minuta kasnije. Katai prolazi pored četvorice igrača Zvezde i pogađa ugao sa 16 metara - 3:1.

Zvezda je dva puta šutnula u drugom delu i postigla dva gola. Partizan je krenuo na sve ili ništa, napadao, stvorio tri odlične prilike, ali crno-belima, pre svega Abubakaru, nije bio dan. Od lošeg izdanja nije bilo spasa.

Zvezda je posle utakmice devetog kola pobegla Partizanu na "plus osam", s tim da "valjak" ima meč manje. Crveno-beli nastavljaju mirno, a Partizan sa velikim brigama... Az Alkmar stiže u Beograd već u četvrtak i ostaje da se vidi da li će se nešto značajnije promeniti u igri Partizana.

Foto: StarSport, Mondo

Č.K.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group