Vožnja - Motori

Novo izdanje električnog motocikla legendarnog brenda

Kompanija Curtiss Motorcycles predstavila je svoj prvi električni model pionirskog imena ONE...

Američki brend nekada je bio poznat pod nazivom Confederate Motors i predstavlja proizvođača motocikala bogate istorije, osnovanog od strane Glena Kurtisa davne 1902. godine. Ovaj pradeda moto industrije svoju slavu stekao je prilikom postavljanja brzinskog rekorda od 219 km/h koji je postavio sa svojim legendarnim V8 dvotočkašem.

Najnovija kreacija slavnog brenda predstavlja omaž legendarnom motociklu koji je obarao rekorde, predstavlja oživljavanje retro duha, koji sada dolazi sa inovativnim dizajnom i pogonskim sklopom. Pre četiri godine, brend Curtiss Motorcycles odlučio je da promeni svoj imidž i filozofiju, posvetivši se proizvodnji električnih motocikala u partnerstvu sa kompanijom Zero Motorcycles. One je prvi sasvim novi Curtiss model u 115 godina, a kao takav, ograničen je na samo 15 jedinica, namenjenih proslavljanju velikog istorijskog nasleđa Glena Kurtisa.

Poput neverovatnih Confederate motora koje smo mogli videti tokom godina, dizajn najnovijeg modela fokusiran je pre svega na vozača. Svaki motocikl se pravi po meri kako bi svom vlasniku odgovarao poput savršeno skrojenog odela. Proizvođač takođe kaže da je Curtiss One razvijen “kako bi se vozio bez uobičajenih glavobolja koje dolaze u pratnji tradicionalnih egzotičnih mašina”. On je napravljen kako bi ponudio najčistiju moguću vožnju, koja je tiha, uglađena, udobna i precizna, oslobođena svih iritirajućih elemenata.

U slučaju novih mašina ne postoje transmisije niti kvačila, dok se njihova snaga direktno prenosi sa električnog motora na zadnji točak uz pomoć kaiša, zbog čega je vožnja praktično besprekorna. Električni motor proizvodi maksimalnih 120 konjskih snaga, a napaja ga tečnošću hlađeno pakovanje baterija. Međutim, za sada nema informacija o njegovom prelaznom opsegu između dva punjenja.

Motocikl je težak 212 kilograma, što je za oko 50 kilograma lakše od bilo koje druge moderne mašine iz ovog opsega. Pakovanje baterija i agregat optimalno su integrisani na šasiju zarad boljeg upravljanja, savršenih performansi i lakšeg manevrisanja.

Jedinice ograničene linije koštaće 115.000 dolara, dok su prve dostave zakazane za ovo leto. Nešto pristupačnija varijanta ovog električnog motocikla takođe će biti proizvedena i ograničena na sto tržišnih modela na godišnjem planu, a kupci će moći da ih priupšte po ceni od 81.000 dolara, sa datumom dostave koji kreće od sledeće godine.

N.Đ.

Izvor: Cycle World

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group