Bambi uhvaćen kako gricka ljudske ostatke

Po prvi put ikada, naučnici su fotografisali jelena koji gricka ljudske ostatke…

Jelen je uhvaćen na delu zahvaljujući kameri koja se aktivira na osnovu senzora pokreta, a koja se nalazi unutar Forensic Anthropology Facility u Teksasu i predstavlja “farmu ljudi” koja se prostire na 10 hektara, na kojoj forenzički naučnici proučavaju kako se ljudsko telo raspada u divljini. Iako je veliki deo ovog proučavanja namenjen upravo ispitivanju toga kakvu interakciju divlje životinje imaju sa telima, niko nije očekivao da vidi belorepog jelena koji se približava stolu, želeći svoj deo zakuske.

Ovo je “prvi fotografski dokaz da jeleni jedu ljudske ostatke”, objašnjavaju istraživači u svojoj studiji, koja je skoro objavljena u Žurnalu forenzičke nauke. Oni su videli minimum jednog jelena koji gricka i drži kost u svojim ustima poput cigare u dve odvojene prilike tokom januara 2015.godine. Telo koje je jelen pretvorio u svoju gozbu raspadalo se 182 dana i već je bilo plen lešinarima koji su uklonili veći deo mekog tkiva. Stoga, u tom momentu, jelen je po svemu sudeći grickao suve kosti.

Istraživanje je prethodno pokazalo da jeleni povremeno grickaju kosti drugih životinja, jer im one pružaju fosfor, kalcijum, natrijum i druge minerale koji manjkaju u njihovoj uobičajenoj ishrani tokom zimskih dana. Pored toga, jeleni su takođe poznati kao povremeni uživaoci mesa malih sisara ili ptica, iako se naširoko smatraju biljojedima.

Ovaj neverovatni fenomen takođe daje interesantne uvide istraživačima kada se radi o forenzičkoj nauci, ne samo životinjskom ponašanju. Naučnici su pokupili sažvakane kosti i analizirali raznolika obeležja koja je jelen ostavio, smatrajući ih budućim referencama. Oni su takođe naveli da se sada otisci zuba jelena mogu prepoznati, što će im pomoći u njihovom radu u policijskim slučajevima.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group