Čovek slučajno ostavljen sam u pritvoru oborio rekord za najduže preživljavanje bez hrane i tečnosti

Doživljaj jednog Austrijanca doveo je do toga da nehotice postane nosilac nepoželjnog svetskog rekorda...

Verovali ili ne, u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda ne nalaze se samo oni ljudi koji ciljano pokušavaju da dospeju na njene stranice, već i pojedinci koji su igrom slučaja uspeli da obore rekorde i ostanu trajno upamćeni. Verujemo da Andreasa Mihaveza nikako ne biste želeli da nadmašite.

Mihavezova iskustva iz 1979.godine dovela su do toga da on postane osoba sa najdužim zabeleženim preživljavanjem bez hrane i vode. U to vreme 18-godišnji šegrt zidara, Mihavez je stavljen u pritvorsku ćeliju u zgradi lokalne vlasti. Navodno je pritvoren greškom jer je bio putnik u automobilu koji je doživeo nesreću.

U zastrašujućem razvoju događaja, sva tri policajca odgovorna za Mihaveza su zaboravila na njegovo prisustvo, bizarno verujući da je su druga dva policajca već oslobodila njihovog zatvorenika. Štaviše, umesto da se uvere u njegovo prisustvo ili odsustvo, oni su ignorisali Mihavezovu majku kada je počela da ispituje šta se dogodilo sa njenim sinom budući da se nije vratio kući.

Možda mislite - zašto jednostavno nije vikao upomoć dok neko ne dođe? Pa, jeste, ali ćelija je bila smeštena u podrumu, što je značilo da, bez obzira koliko glasno vikao, niko ga nije mogao čuti. Mihavez je otkriven tek kada je drugi policajac primetio da iz ćelije dolazi loš miris.

Nakon njegovog spasavanja, Mihavezu su bili potrebni meseci da se oporavi, ali uprkos dužini svog iskušenja, nekako je preživeo. Tada 18-godišnjak je prvi put zatvoren 1. aprila. Njegov spasilac ga je pronašao u ćeliji tek 18. aprila, što znači da je bio zarobljen tamo 19 dana.

Tri policajca odgovorna za njegovo slučajno pritvaranje su Markus Veber, Hajnc Ceheter i Ervin Šnajder, i protiv njih je pokrenut krivični postupak. Svaki od njih je okrivio druge za incident, a na kraju su dobili kaznu od oko 2.000 evra jer nije moglo biti utvrđeno ko je najviše kriv.

Jedno pitanje ostaje. Ljudsko telo može izdržati do tri nedelje bez hrane, ali samo nekoliko dana bez vode, pa kako je Mihavez preživeo toliko dugo bez hidratacije? Uspeo je da preživi uzimanjem kondenzovane vode sa zidova svoje ćelije. Na kraju, veruje se da je Mihavez izgubio oko 24 kg telesne težine.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group