Elektronske 'cigarete' dovode do erektilne disfunkcije

Više slika

Više slika

Erektilna disfunkcija dvostruko je veća kod ljudi koji koriste elektronske cigarete u poređenju sa onima koji nikada nisu "vejpovali", sudeći prema novoj studiji...

Što je još značajnije, lekari su tokom istraživanja utvrdili da je povezanost upotrebe elektronskih cigara i impotencije potpuno nezavisna sa godinama, kardiovaskularnim sistemom i ostalim faktorima rizika.

Cigarete su odavno povezane sa erektilnom disfunkcijom, ali za sada ostaje nejasno da li elektronski sistemi za isporuku nikotina, poznatiji kao e-cigarete ili vajpovi, predstavljaju podjednako veliki ili sličan rizik. Kako bi ovo istražili, autori studije prikupili su podatke od 13.711 muškaraca starijih od dvadeset godina, koji su učestvovali u nacionalnom Population Assessment of Tobacco and Health (PATH) istražvaju u SAD.

Nešto preko 20% ispitanika doživelo je erektilnu disfunkciju na određenim nivoima, ali je dokazano da svakodnevni korisnici elektronskih cigara poseduju 2,4 puta veće šanse da dobiju ovo stanje od onih koji nikada nisu vajpovali.

Autori studije zatim su sproveli drugu analizu na nešto manjem uzorku uzetom od 11.207 muškaraca između dvadeset i šezdeset pet godina, koji ne poseduju istoriju kardiovaskularnih bolesti i ostalih rizika koji dovode do erektilne disfunkcije. Unutar ove grupe, 10,2% ispitanika doživelo je probleme u ovom polju, dok se ponovo ispostavilo da su vajpovci 2,2 puta više podložni seksualnom zakazivanju od onih koji nikada nisu koristili elektronske cigare.

Podrobnije proučavanje podataka koji povezuju elektronske cigarete sa seksualnim disfunkcijama potpuno su potvrdile da svi učesnici normalne telesne mase i nikakve istorije srčanih oboljenja koji vajpuju definitivno poseduju veće rizike, čak i onda kada su dobrog zdravlja.

Istraživači su objasnili da je nikotin poznat po vazodilataciji i smanjivanju protoka krvi, čemu elektronske cigarete svakako doprinose. Kao i obične cigarete, pojedine vajp tečnosti poseduju nikotin, ali dosta njih dolazi bez ove supstance. Međutim, autori ističu da čak i one koje ne sadrže nikotin dokazano smanjuju nivoe testosterona kod glodara inhibiranjem dva ključna enzima koji su potrebni kako bi se ova prirodna supstanca sintetisala.

Iako su ova otkrića prilično zabrinjavajuća, autori studije zaključili su da je njihovo ispitivanje zasnovano na podacima učesnika, što ne mora uvek biti potpuno tačno. Oni su takođe dodali da u obzir nije uzet potencijalni uticaj drugih medikamenata, kao što su antidepresivi koji takođe mogu uticati na pojavu erektilne disfunkcije u pojedinim slučajevima, tako da se studija nastavlja i razvija u svim pravcima, kako njeni autori tvrde.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group