Još jedan teretni brod stao u Sueckom kanalu

Pre nekoliko dana još jedan veliki teretnjak zapeo je u Sueckom kanalu...

U petak, brod imena Maersk Emerald imao je velike probleme sa motorima u blizini egipatskog grada Ismailija, prilikom prolaska kroz kanal. Na svu sreću, ovaj teretnjak nije ostao zaglavljen u Sueckom kanalu kao Ever Given, koji je totalno blokirao pomorski transport marta meseca, tako da je kanal ovoga puta na svu sreću ostao prohodan.

Maersk Emerald je bez preteranih poteškoća bezbedno otšlepan radi popravke, što je drugim brodovima omogućilo prolaz kroz ovaj zauzeti tesnac bez stvaranja ekonomske katastrofe.

Sa druge strane, ovaj novi incident ponovo je ošamario čitav svet ozbiljnošću problema koji mogu nastati zbog zavisnosti golobalnog komercijalnog transprota od voda ovog uskog pravca, vraćajući gorke uspomene na sve što je ekonomija pretrpela tokom šest dugih dana njegove blokade od strane Ever Given teretnjaka i njegovog zaglavljivanja u zidovima kanala, koje je obezglavilo transport širom sveta u nekoliko sati.

Nakon nekoliko časova Maersk Emerald je ponovo pokrenut, otšlepan sa četiri remorkera i bezbedno usidren radi pristupanju popravkama. U međuvremenu, Ever Given se i dalje nalazi u ovom prosotru, jer je oduzet već gotovo dva meseca od izbijanja krize i njegovog izbavljanja, dok vlasti i vlasnici teretnjaka pokušavaju da izglade situaciju i konačno donesu epilog čitavoj priči.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group