Kavkaski ovčar – pas kojeg se i medved plaši

Više slika

Više slika

Ako volite velike i snažne pse, onda će vas kavkaski ovčar ostaviti bez teksta...

Kavkaski ovčar je veoma velika rasa pasa koja ima sličnu narav i karakteristiklu kao Mastif. Ovi ovčari su veoma veliki psi, ali ne postoji granica do koje mogu rasti, što ih čini prilično velikim. Minimalna visina za ženke varira između 67 i 75 centimetara a težina varira oko 45 kilograma. Visina mužjaka je između 72 i 95 centimetara, dok  težina može biti od 50 kilograma do 90 kg. Međutim, postoje i primerci ove rase koji prelaze težinu od 100 kilograma.

Kavkaski ovčar ima dugačku, debelu i dugu dlaku koja ga čini veoma otpornim na različite vremenske uslove. Ovaj pas je prvenstveno odgajan da bude ovčarski pas za veliku stoku, pa je korišćen za čuvanje krava, ovaca i drugih životinja.  On je služio i čuvao narode sa Kavkaza i njegov prirodni region su oblasti u Gruziji, Jermeniji i Azerbejdžanu.

Iako je njegova prvobitna funkcija bila čuvanje stoke, ovaj pas se pokazao kao neverovatno dobar pas čuvar koji je plašio vukove. Verovali ili ne, čak se ni medvedi nisu usuđivali da stupe na crtu protiv ovog psa od 100 kila. Zbog svojih fizičkih atributa, snage i istorije, kavkaski ovčar je dobio naziv gonič medveda i definitivno je jedan od najkrupnijih pasa koje smo ikada videli.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group