Krvavo crveno nebo u Kini izazvalo paniku među ljudima

Nebo iznad kineskog grada Žošana bilo je krvavo crvene boje tokom prošlog vikenda, što je potpuno zbunilo stanovništvo i izazvalo paniku na društvenim mrežama, gde su ljudi proglašavali apokalipsu...

Snimci uhvaćeni pre nekoliko dana, podeljeni putem kineskih društvenih mreža Weibo i Sina predstavljaju nam zbunjene posmatrače koji gledaju u nebo krvave boje. Koliko god apokaliptično ova slika delovala, objašnjenje za ovu pojavu i crveni sjaj na nebu svodi se na ribarske brodove i njihova svetla, izneli su zvaničnici lokalne luke.

„Kada su vremenski uslovi dobri, velika količina vode u atmosferi formira aerosoli koje reflektuju i raspršuju svetlost ribarskih brodova, kreirajući crveno nebo koje možete videti“, preneo je Global Times. U suštini, crvena talasna dužina prolazi kroz vazduh daleko lakše od plave, posebno kada je maglovito i snažan pritisak uspe da zarobi prašinu i male čestice unutar atmosfere tokom oblačnog dana.

U pojedinim delovima sveta gde se vremenski sistemi pomeraju sa zapada na istok, crveno nebo ujutru znači da je prostor ka istoku pod visokim pritiskom, hvatajući male čestice koje čine da nebo postane crveno. Ovo znači da su područja visokog pritiska premeštena na istok i indiciraju da je nešto niži, često hladniji, kišni front na putu.

U međuvremenu, ukoliko je nebo crveno prilikom zalaska sunca, onda to znači da će se područje visokog pritiska uskoro premestiti, pa se može očekivati lepše vreme.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group