Misteriozna svojstva novog metala mogu dovesti do revolucije u polju kvantne fizike

Novi čudni metal otkriven je od strane naučnika i dolazi sa brojnim neobičnim svojstvima, koja ih trenutno dovode do ludila u pokušaju njihovog razumevanja...

Materijali kao što su bakar i srebro ponašaju se na predvidive načine, dok svako ko je imao časove iz hemije i fizike u školi može razumeti koja su njihova svojstva po pitanju provodnosti električne energije i promene svojstava u zavisnosti od temperaturnih promena.

Međutim, postoji još jedna grupa metala, poznata kao „čudni metali“, što je naziv koji su dobili zbog svog neobičnog ponašanja i drugačijih karakteristika po pitanju običnih pravila elektronske provodljivosti, a naučnici su sada veoma uzbuđeni zbog njih jer nude novi uvid u kvantni svet, kao i razumevanje drugih do sada još uvek neobjašnjenih fenomena.

Poslednje ponašanje čudnog metala, međutim, razlikuje se od svih ostalih u tome što se njegov električni napon ne prenosi elektronima, kao što je slučaj kod pomenutog bakra ili srebra, na primer. Kako Independent navodi, električni napon se u ovom slučaju prenosi takozvanim „bakarnim parovima“ koji su kao talasi.

Džim Valjes, profesor fizike Univerziteta Braun i autor nove studije, objasnio je: „Posedujemo ova dva fundamentalno različita tipa čestica čije ponašanje teži zajedničkom rezultatu obavijeno misterijom. Ovo znači da bilo koja teorija koja objašnjava ponašanje čudnih metala može biti specifična za svaki pojedinačni tip čestica. Sve ovo mora biti daleko fundamentalnije od toga“.

Ponašanje čudnog metala proučava se već oko tri decenije do sada i naučnici nastavljaju da grebu po povrišni kako bi pronikli u svet koji nam još uvek ostaje nepoznat. Prvo otkriće ove klase metala došlo je sa materijalom poznatim kao kuprat, sa svim drugim koji su ga pratili i odbijali da se povinuju očekivanim pravilima.

„Kako bi pokušali da razumeju šta se događa u ovim čudnim metalima, ljudi su primenili matematički pristup sličan onome koji se koristi kako bi se razumele crne rupe. Stoga, u okviru ovih računica postoji fundamentalna fizika, koja je suština ovih materijala“, dodao je Valjes. Naučnici nisu ništa mudriji danas po pitanju razloga zbog kojih se metali ponašaju na ovaj način, ali novo otkriće znači da su ipak korak bliže ka boljem razumevanju njihovih karakteristika.

„Ovo je bio veliki izazov za teoretičare koji su mozgali i tragali za objašnjenjima za sve što možemo videti u čudnim metalima“, zaključio je profesor. „Naš rad pokazuje da ukoliko želite da modelirate transport naelektrisanja u čudnim metalima, taj model mora da važi kako za fermione, tako i bozone, uprkos tome što ove čestice prate potpuno različita pravila.“

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group