Misteriozno stvorenje iz dubina koje je zaprepastilo naučnike

Tokom jedne misije daljinski kontrolisanog plovila za velike dubine, tim u kontrolnoj sobi bio je potpuno iznenađen pojavom ogromnog stvorenja prilikom istraživanja jedne brodske olupine u Crvenom moru i ovaj prepad se dogodio kada je istraživačko plovilo bilo na dubini od 853 metra...

I godinu dana nakon ovog događaja postoje samo spekulacije i nije moguće ništa sa sigurnošću tvrditi o ovom stvorenju. Međutim, ono što je poznato jeste da ono poseduje pipke, ali se ne radi o džinovskoj lignji. Ovo stvorenje iz dubokih voda nešto je veće od prosečnog čoveka, što je probudilo intrigu među istraživačima i ponovo vratilo na sto činjenicu da naša planeta poseduje toliko slojeva po pitanju života, da je njegov veći deo i dalje nepoznat čoveku.

Pre direktnog susreta, plovilo je osetilo ovu životinju kao malu anomaliju na mapi, kako je navela Meti Rodrige, vodeći naučnik istraživačkog programa u OceanX misiji, u nedavno objavljenom videu. Kako se tokom istraživanja ispostavilo se da se radi o Pella, brodu koji je potonuo 2011. godine, na svom putu do egipatske luke i našao se timu naučnika na putu tokom mapiranja okeanskog dna.

OceanX predstavlja naučnu inicijativu koja istražuje okeane i vodeni životni svet, dok je OceanXplorer napredno istraživačko vozilo koje je opremljeno Remotely Operated Vehicle (ROV) mašinom, koja može zaroniti do dubina većih od šest kilometara.

"Iznenada, dok smo posmatrali olupinu broda, ovo masivno stvorenje je jednostavno uletelo u kadar, počelo da proučava našu ROV jedinicu i potpuno se obmotalo oko jednog dela olupine", izjavila je Rodrige u videu. "Tim je ostao potpuno zaleđen od šoka", dodala je.

Nakon razgovora sa ekspertom za lignje, Majkom Vekonijem, nakon događaja, tim je smatrao da će identifikovati stvorenje iz ovog susreta kao džinovsku verziju lignje ljubičastih leđa. Ovo je vrsta velike lignje koja može biti pronađena u Indo-Pacifiku i posebno u Crvenom moru, gde su one vrsta dobro poznata naučnicima.

Međutim, zbog njegove veličine, ovo stvorenje ne može biti klasifikovano kao džinovska lignja, naveo je Vekoni. "Ne postoje pravi dokazi o postojanju te porodice lignji koje obitavaju na strukturama kao što su ove, tako da ukoliko se tako nešto zaista odvija na ovim dubinama, onda je to potpuno novo i veoma interesantno", dodao je naučnik na snimku.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group