Na Zemlju stigla laserskim snopom nošena poruka sa udaljenosti od 16 miliona kilometara

Zemlja je upravo primila poruku nošenu laserskim zracima sa šesnaest miliona kilometara udaljenosti…

Stoga, više ne postoji izgovor da devojka ne odgovori na poruku, ukoliko čovečanstvo može dobiti poruku koja dolazi sa ovoliko velike razdaljine. Kako mediji prenose, NASA je iskoristila laserski zrak kako bi poslala podatke iza Meseca i vratila ih na našu malu plavu planetu, potencijalno menjajući svemirsku komunikaciju sa letelicama nabolje.

NASA je sprovela ovo testiranje 14. novembra uz pomoć Psyche svemirske letelice, koja je lansirana u svemir kako bi proučavala jedan asteroid od strane Jet Propulsion Laboratory odeljenja američke agencije. Ova svemirska letelica koristi prvu reinterpretaciju optičkog komunikacionog sistema izvan Mesec-Zemlja sistema, nazvanog DSOC. Komunikacioni sistem može poslati podatke putem laserskog zraka upotrebom transivera, zemaljskog laserskog transmitera i zemnog laserskog risivera.

Demonstracija je postigla svoj ‘prvi zrak’ kada je laserski transiver svemirske letelice zaključao lokaciju moćnog aplink laserskog snopa, emitovanog iz Optical Communications Telescope Laboratory ustanove u JPL. Ovaj zrak je pomogao da transiver nacilja svojim downlink laserom Hale teleskop u Palomar opservatoriji u San Dijegu, koja se nalazi na nešto više od šesnaest miliona kilometara udaljenosti, što je četrdeset puta dalje od razdaljine između Zemlje i Meseca.

Trudi Kortez, direktor Technology Demonstrations odeljenja pri NASA sedištu u Vašingtonu, izjavila je da ovde govorimo o velikom naučnom napretku: „Dostizanje prvog zraka predstavlja jednu od brojnih, ključnih prekretnica DSOC sistema koje nas očekuju u narednim mesecima i koje će utabati put revolucionarnim komunikacionim mogućnostima visokog protoka podataka i slanju naučnih informacija, fotografija visoke definicije i emitovanja snimaka taman ispred velikog civilizacijskog iskoraka i slanja prve ljudske misije na Mars“.

Mera Srinivasan, vođa operacija za DSOC sistem pri JPL, dodala je: „Testovi izvedeni u utorak ujutru bili su prvi potpuno kompletirani uz pomoć zemaljske opreme i transivera na letelici, obezbeđujući DSOC i Psyche timovima da sarađuju u tandemu. Sve ovo je predstavljalo priličan izazov i imamo još mnogo rada ispred sebe, ali za veoma kratko vreme uspeli smo da emitujemo, primimo i dešifrujemo određene podatke“.

Optička komunikacija slata je iz zemljine orbite i ranije, ali je ovoga puta najveća udaljenost prevaljena uz pomoć laserskog zraka. Što je razdaljina koju optička komunikacija mora da prevali veća, toliko je teže da se sve izvede jer je potrebna daleko veća preciznost, ali nevezano sa tim, ovaj poslednji uspeh definitivno predstavlja veliki iskorak napred u okviru komunikacije tokom svemirskih istraživanja.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group