Naučnici su tačno predvideli kada će se društvo srušiti koristeći kompjuter

Naučnici su otkrili kada će se društvo potpuno srušiti, i to je mnogo bliže nego što biste pomislili.

Tehnologija je u centru svega što radimo danas, i može nam pomoći da bolje razumemo budućnost života, od korišćenja veštačke inteligencije do našeg prevelikog oslanjanja na mašine.

Većina nas se nada da će se život nastaviti postepeno poboljšavati i da će stvari postajati efikasnije kako vreme prolazi. Međutim, grupa naučnika sa više pesimističkim pogledom na stvari očigledno je koristila tehnologiju da predvidi kada će društvo prestati da postoji. Bazirani u renomiranom Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT), grupa naučnika koristila je računarsko modeliranje da postavi svoju prognozu, uzimajući u obzir nekoliko obrazaca podataka poput populacije, prirodnih resursa i potrošnje energije.

Zastrašujuća stvar u vezi s tim je što smo se povećali u svim tim faktorima, osim u prirodnim resursima. Na kraju je studija objavljena od strane Kluba Rima, pri čemu su nadolazeći 'limiti rasta' istaknuti kao ono što bi uzrokovalo konačan kolaps ljudskog društva.

Kroz ovo istraživanje, tim je saznao da će pad društva nastupiti blizu sredine 21. veka. I da, u slučaju da ste zaboravili, to je vek u kojem se trenutno nalazimo. Zapravo, izgleda da imamo manje od dve decenije do kolapsa. Tačnije, 17 godina, buduću da su naučnici predvideli da će do kolapsa doći 2040. godine.

Tada izveštaj nije bio previše ozbiljno shvaćen i izazvao je određenu podsmeh, izveštava Guardian. Međutim, pre nego što počnete da se osećate zadovoljno, trebalo bi da znate da je 2009. godine drugi tim istraživača sproveo slično istraživanje koje je dalo slične rezultate. Objavljeno od strane American Scientist, nedavno istraživanje zaključilo je da su rezultati modela 'gotovo tačni 35 godina kasnije 2008. (sa nekoliko adekvatnih pretpostavki)'.

"Važno je prepoznati da njegove prognoze nisu opovrgnute i, zapravo, izgledaju prilično precizne. Nismo upoznati sa nijednim modelom ekonomista koji je toliko precizan tokom tako dugog vremenskog perioda", reklo je istraživanje.

Dodatno, 2021. godine, holandski istraživač održivosti Gaja Herington takođe je potvrdila pomalo sumorne prognoze napravljene u studiji. Govoreći za Guardian, Herington je rekla: "Sa istraživačke tačke gledišta, osećala sam da bi provera podataka decenijama starog modela u odnosu na empirijska posmatranja bila zanimljiva vežba."

Herington je otkrila da se podaci poklapaju sa prognozama napravljenim još 1972. godine, koje su imale najgori scenario u kojem bi rast ekonomije stao krajem ove decenije, a društvo se srušilo oko 10 godina kasnije.

Srećom, ipak, Herington je imala i malo optimističnih vesti.

Rekla je: "Ključno otkriće moje studije je da još uvek imamo izbor da se uskladimo sa scenarijem koji ne završava kolapsom. Inovacije u poslovanju, zajedno sa novim razvojima od strane vlada i civilnog društva, ažuriranje modela pruža drugačiju perspektivu na izazove i mogućnosti koje imamo da stvorimo održiviji svet."

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group