Naučnici u Kini kopaju najdublju rupu na planeti u potrazi za mineralima i životom

Jedna od najvećih rupa u zemlji i istoriji civilizacije trenutno se kopa u Kini, sa tamošnjim naučnicima koji tragaju za potencijalnim znacima života...

Rupa duboka deset kilometara biće probijena kroz deset slojeva kamena i u okviru projekta koji će trajati jako dugo, ali zapravo, prema kineskim naučnicima, on je stvoren sa veoma značajnim poduhvatom iza sebe.

Iako ovakav potez sa sobom definitivno donosi određene rizike, istraživače navodi potraga za kamenjem i mineralima koji su stari do 145 miliona godina. Sloj u kome se ovakvo blago nalazi predstavlja deo naše planete koji je skriven još od dana kada su dinosaurusi šetali površinom, sa mineralima koji netaknuto leže u ovom sloju i potencijalno donose veliku vrednost.

Povrh toga, kineski naučnici se nadaju da bi tokom kopanja mogli naići na neku vrstu života, ali naravno oni ovde ne misle na milione opasnih mliona ljudi-krtica koji će nas zbog kopanja njihovog doma napasti i na površini izazvati sveopšti rat do istrabljenja sa ljudima. Nasuprot ovakvom scenariju, život kakvom se naučnici nadaju mogao bi stići u vidu plankotna, kakvi su pronađeni i tokom prethodnih kopanja, radije nego paklenih zverinja i demogorgona iz zemljinih dubina.  

Najdublja rupa koja je ikada iskopana u zemlji zaustavila se na dvanaest kilometara i startovala je kao projekat Sovjetskog Saveza, koji je trajao između 1970. i 1995. godine, pre nego što je Rusija ostala bez resusrsa i u potpunosti ga napustila.

Kineski poduhvat će biti neverovatno skup i dugotrajan takođe, jer je količina opreme potrebna za kopanje do desetog kilometra zemljine kore potpuno neverovatna. Zajedno sa potencijalnom potragom za životom i mineralima, i dostizanjem prestiža u polju posedovanja najvećih rupa za igranje naučnika iz raznih polja, Kina se nada da će ovo njeno kopanje doneti i brojne druge prednosti, sa najvećom od njih koju predstavlja praćenje prevremeno identifikovanje i preduhitravanje prirodnih katastrofa kao što su zemljotresi i vulkanske erupcije.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group