Neistraženo medicinsko stanje zbog kog se ljudi opijaju bez kapi alkohola

Ukoliko bi ikada postojalo stanje koje zvuči kao savršen izgovor, onda je to definitivno ono u kome se možete napiti, a da pritom kap alkohola ne dodirne vaše nepce...

Od svih mladih ljudi koji često vole da potegnu po koju više, pa sve do roditelja koji su se zakleli da neće izaći nakon posla jer su se prošli put usvinjili, sindrom auto-pivare mogao bi biti odbrana koja im je potrebna.

Međutim, ovo je itekako realno stanje, uprkos tome što deluje kao da je nešto što se dešava u podrumima prerađivača alkohola. Takođe poznato i kao fermentacijski sindrom, ovo oboljenje nije previše poznato naučnim krugovima, sa ono malo istraživanja koje je dovoljno kako bi se dijagnostikovalo kod ljudi koji gube moć govora i stabilnost na svojim nogama bez i jedne popijene čašice.

Tačan razlog ovog stanja nije u potpunosti razjašnjen, ali do njega dolazi povećanjem nivoa alkohola u krvi i rezultira simptomima alkoholne intoksikacije, bilo da oni kod kojih se manifestuje popiju vrlo mali ili čak nimalo alkohola u pojedinim slučajevima. Uticaj ovog sindroma dovoljno je jak kako bi oborio vozača na alko-testu i smatra se za izazivača potencijalnih zakonskih nevolja.

Za šezdesetčetvorogodišnjeg Nika Karsona, simptomi ovog oboljenja krenuli su sa ispoljavanjem nakon obroka obogaćenih karbohidratima, kao što su oni koje sadrži krompir. Sudeći prema BBC mreži, Karson je osetio da mu jezik zapliće i da mu reči postaju nerazumljive, istovremeno se teško održavajući na svojim nogama, uz propratni bol u stomaku, naduvenost i osećaj umora. Ovo mu se prvi put dogodilo pre dvadeset godina i često bi se posle toga osećao loše i onesvešćivao.

„Nisam imao pojma šta se dešava sa mnom“, objasnio je Karson. „Šest do osam sati kasnije probudio bih se i shvatio da mi nije ništa, osećajući samo snažan mamruluk.“ Šezdesetčetvorgodišnjak je posle nekoliko poseta stručnjacima i nutricionistima konačno dobio dijagnozu.

Iako još uvek nije u potpunosti razjašnjeno, ovo stanje se može koristiti u odbrani pred sudom u slučajevima vožnje pod uticajem alkohola i prihvaćeno je od strane većine toksikologa koji danas mogu uvideti njegovo postojanje i priznaju ga kao pravi medicinski problem.

Kako stručna istraživanja objašnjavaju: „Svi proizvodimo male količine alkohola fermentacijom, ali kod većine ljudi njegovi nivoi su toliko mali da su nemerljivi. Međutim, ukoliko neko poseduje sindrom auto-pivare on proizvodi alkohol u merama koje nadmašuju one koje mogu biti uklonjene pre nego što završe u krvi“.

Karson uspeva da održava svoj sindrom pod kontrolom upotrebom striktne dijete koju nadgledaju nutricionisti, antifungalnim tretmanima i multivitaminima, ali on tvrdi da se uprkos svemu ponekada oseća kao da hoda na konopcu, dok se spekulacije i istraživanja vezana za njegovo stanje nastavljaju.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group