Nemačka gradi veliki termos da omogući toplu vodu za građane

Zemlje koje su svojom spoljnom politikom postigle autogol iako su zavisne od Rusije po pitanju energenata, sada tragaju za alternativama kako im se zadnjice ne bi smrzle sledeće zime...

Kako god gledali na stvari, ratovi se uvek vode gotovo svuda u svetu, tako da ništa manje niti išta više tragično možemo posmatrati i rusko-ukrajinski sukob. Ali, pored same tragedije rata kao pojave, posebno po pitanju civila, svi su ishitreno i licemerno postupili, okrećući leđa Rusiji i misleći da će je finansiranjem Ukrajine, podgrevanjem krvoprolića i uvođenjem suludih sankcija baciti na kolena. Međutim, bumerang je čudna sprava, a upravo je ona Nemačku zviznula u lice.

Kako Associated Press navodi, Nemačka kreira džinovski termos koji će joj pomoći da greje domaćinstva tokom zime, što je samo jedan od banalnih primera energetske krize koja će opustošiti Evropu, makar njen veći deo. Termo toranj koji Nemci grade visok je gotovo 46 metara i u sebi može držati neverovatnih 56.781.177 litara vode. Ova građevina može držati vodu pred tačkom ključanja u istoj temperaturi sve vreme upotrebom elekrične energije kreirane putem solarnih farmi i vazdušnih turbina, a namenjena je upotrebi tokom zime ukoliko Rusi zavrnu gas. Stara izreka ipak kaže ’bolje da Rusi zavrnu gas, nego da ga Nemci puste’.

Međutim, kako nemački zvaničnici navode: „Ovo je veliki termos koji će nam pomoći da zadržavamo toplotu kada nam ona nije potrebna i zatim je možemo puštati kada nam je neophodna“, izjavila je Tanja Vilgos, direktor kompanije Vattenfall, koja je zadužena za kreiranje ove jedinice.

Ovaj projekat iz inžinjerskog ugla nije mala maca, a sudeći prema AP agenciji, on može održavati potrebe većeg dela Berlina za toplom vodom tokom leta i neverovatnih 10% potreba za toplom vodom ovoga grada zimi. Sa druge strane, pošto je očigledno da jedna ovakva stanica ne može izaći u susret potrebama svakog Berlinca pojedinačno, Associated Press navodi da će nekoliko njih biti kreirano i u Holandiji.

Pošto je Evropa sama sebi skočila u grkljan, sada visoki zvaničnici velikih zemalja imaju mnogo toga o čemu mogu da razmišljaju, posebno kada je reč o pametnijem biranju prijatelja i olakom stvaranju neprijatelja, a tu je uvek i okretanje ka energiji iz obnovljivih izvora, koja po pitanju potrošnje još uvek deluje kao naučna fantastika.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group