Opasni parazit koji ulazi kroz malu glavu ali vas može koštati velike

Više slika

Više slika

Jedan Britanac umalo nije prešao reku nakon što mu se opasni parazit ušetao u penis i položio jaja u vitalne organe tokom jednog odmora iz snova provedenog u Africi...

Džejms Mičel iz Kensingtona, izjavio je da bio potpuno malaksao i da nije mogao da spava zbog bolova koje su proizvodili ove bube napadajući njegov organizam. Kada je tad tridesetdvogodišnji Britanac otputovao je na svoj odmor iz snova u Severoistočnu Afriku, u kome je uživao na proputovanju od Zambije do Zimbabvea. Tura je uključivala petodnevno zaustavljanje u Malaviju, gde je nesrećni čovek plivao u Jezeru Malavi, pre nego što se vratio u svoju domovinu.

Tada, potpuno nesvesnom Džejmsu, parazitski valjkasti crv poznatiji kao krvni metilj, ušunjao se u njegov penis i položio jaja u vitalnim organima. "Kada pogledam fotografije mog odmora u Africi, potpuno je nemoguće zamisliti da se na njima krije opasni parazit koji je ušetao kroz moj penis", izjavio je čovek lokalnim medijima.

Godinu dana nakon svog putovanja, Džejms je primetio gubitak osećaja u svojim nogama i borio se da sa jednostavnim zadacima kao što je penjanje uz stepenice.

Neurolozi su mu rekli da njegov imuni sistem napada njegovu kičmu i dali su mu šestomesečnu terapiju baziranu na steroidima, iako i dalje nisu znali šta se zapravo dešava sa njim. Nakon nekog vremena, doktori bolnice za tropske i infektivne bolesti rekli su Džejmsu da se u njegovom orzganizmu nalazi jedna opasna vrsta parazita, zadužena za izazivanje šistozomijaze - vrste groznice poznate i kao bilharzija, koja se ušetala u njegov mokraćni kanal kako bi na kraju položila jaja u telu. Džejmsu je predložen lek zvan parazikvantel koji ubija ove crve.

Ovaj lek je ubio infekciju i zalečio groznicu, ali je u suštini ostavio nezvane goste oslabljenim. "Oni su mi rekli da postoji trideset posto šanse da se potpuno oporavim nakon deset godina", dodao je. Ovo saznanje je izazvalo užasavajući osećaj u meni, delovao sam potpuno bespomoćno i šanse koje su mi davali nisu bile dobre ni u kom slučaju. "Nikome ovo ne bih poželeo, stvarno."

Džejms je prva tri meseca proveo u bolnici vezan za invalidska kolica, pre nego što je uspeo da ih se oslobodi polako se oporavljajući. On je takođe koristio i različita medicinska pomagala jer nije bio u mogućnosti da ide samostalno u toalet. Čovek je u jednom momentu dobio strahovite akne i lezije na leđima i rukama izazvane steroidnom terapijom, ali i dijarejom.

"Bol nije mogao da se uporedi sa bilo čim što sam doživeo u dotadašnjem životu. Početkom mog oporavka, tokom januara meseca, imao sam strašne akne koje su kretale skroz od mog vrata, išle preko čitavog leđnog dela i završavale na rukama. Nisam mogao normalno spavati mesecima zbog bolova u leđima. Istovremeno nisam smeo da budem ispod tekuće vode i morao sam da se tuširam samo sa prednje strane. Svaki dan je bio velika patnja, kao beskrajna planina na koju moram da se popnem."

Šistozomijaza, poznatija kao bilharzija, predstavlja infekciju izazvanu parazitskim crvom koji živi u svežim vodama tropskih regiona. Ovaj parazit čest na čitavom afričkom kontinentu, ali takođe živi i u Južnoj Americi, Karibima, Bliskom Itoku i Aziji. Pojedine turističke agencije jasno su naglasile i mapirale na svojim sajtovima sve delove sveta u kojima ovi paraziti mogu predstavljati opasnost. Najveći problem kod ove groznice jeste što njeni simptomi uopšte ne mogu biti detektovani prilikom same infekcije, dok parazit za to vreme ostaje u telu veliki broj godina nakon lečenja oštećujući unutrašnje organe zaraženih.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group