Porsche odlazi na Antarktik

Kada razmišljamo o vozilima koja bi mogla da napadnu Antarktik, Porsche 356 nam definitivno ne bi pao na pamet ni u najluđim snovima, međutim, uz nekoliko pravih modifikacija, svaka je opcija otvorena...

Kao deo Project 356 World Rally ekspedicije humanitartnog karaktera, namenjene zaustavljanju trgovine decom, 1956 Porsche 356A model Valkyrie Racing tima prevaliće razdaljinu od 573 kilometra na Antarktiku ovog decembra.

Polarni istraživač i inžinjer, Kieron Bredli, zadužen je za ekstenzivno modifikovanje ovog klasičnog automobila nemačke kompanije. Ovaj proces uključio je više od osamnaest meseci napornog rada, kako bi par skija bio ugrađen na prednjoj osovini, putem posebnog sistema vešanja, dok su gusenice zamenile zadnje gume radi maksimalnog trenja na ledu i snegu. Kao rezultat ovih modifikacija, model trenuntno poseduje 300% veću flotaciju u poređenju sa Antarctic 4X4 pomoćnim vozilom, po snegu pokretanim na mamutskim gumama veličine 42".

Pored toga, novo ekspdiciono vozilo poseduje i rol-bar, duple solarne panele koji reflektuju sunčeve zrake i sneg istovremeno, dizalicu koja može podići vozila iz snega teška do četiri tone, temperaturne merače za menjač, 12V snažni kompresor niske temperature, pored nekoliko rezervnih spasilačkih odela, zaliha vode i komunikacione opreme u slučaju bilo kakve nužde.

Antarktik će u decembru imati dane od dvadeset i četiri časa, tako da su farovi sa ovog modela uklonjeni radi smanjenja kilaže. Nakon što ova misija bude kompletirana, tim će pokušati da postavi zemaljski brzinski rekord u Union Glacier kampu.

Dama trkački vozač i filantrop Rene Brinkerhof, naći će se za volanom ovog Porsche 356, sa kojim će nastaviti svoje putovanje od 32.186 kilometara preko svih sedam kontinenata. Pored ove misije, Project 356 Word Rally uključuje reli trke izdržljivosti kao što su Peking-to-Paris i East African Safari, dok će sav novac stečen ovim putem ići njenoj Valkyrie Gives organizaciji za borbu protiv trgovine decom. Svi koji budu želeli da budu deo ovog humanitarnog događaja mogu donirati 356 dolara i dobiti svoje ime ispisano ispod haube automobila.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group