Potvrđena lokacija nestalog malezijskog leta iz 2014. godine

Osmog marta 2014. godine, let 370 kompanije Malaysia Airlines nestao je sa radara nakon čega mu se gubi svaki trag, ostavljajući svet u šoku i kreirajući brojne teorije o svom nestanku...

MH370 let krenuo je iz Kuala Lumpura ka Pekingu sa 239 putnika i članova posade u avionu. Nedugo nakon poletanja, radari nisu bili u mogućnosti da lociraju letelicu i ona nažalost nikada više nije viđena. Incident je ponovo u centru pažnje nakon što je ove godine izbačen Netflix dokumentarac - MH370: The Plane That Disappeared.

Od 2014. godine nekoliko delova olupine leta MH370 je pronađeno do danas, međutim, formalna istraga koju vode malezijske i australijske vlasti nisu uspele da obezbede odgovor o onome što se dogodilo. Iako nije bilo gotovo nikakvog napretka u razvoju istrage tokom prethodnih godina, nedavni izveštaji pružili su nešto nade za porodice koje su izgubile voljene na ovom letu.

Ričard Godfrej, dr Hejns Koece i profesor Simon Maskel tvrde da je njihova revolucionarna radio amaterska tehnologija, odnosno slab signal koji se širio, dovela do toga da poveruju da je olupina ovog nesrećnog aviona negde oko 1.560 kilometara zapadno od Perta.

Istraživači su objasnili da je avion leteo kroz WSPR i poremetio signal i da je ova informacija zvanično čuvana u internacionalnoj bazi podataka kojoj oni kao radioamateri mogu da pristupe. Oni su pronašli oko oko 125 ovih kratkih signala u amaterskoj radio tehnologiji i to im je omogućilo da isprate putanju MH370 leta tokom šest sati nakon što je on nestao sa radara i izgubio kontakt sa zemljom, oko šest popodne po lokalnom vremenu.

Ova nova informacija, kombinovana sa satelitskim podacima iz Boinga i kompanije Inmarsat, zajedno sa svim drugim analiziranim podacima, doveli su do zaključka da je konačno uspela da se odradi triangulacija mesta pada aviona. Uprkos svemu tome, deluje potpuno neverovatno da će olupina MH370 ikada biti pronađena uprkos što je njegova lokacija naizgled konačno otkrivena.

Uprkos svim napretcima u nauci i istraživanju svemira, dubine naših okeana i dalje ostaju potpuna misterija za civilizaciju. Prema brojkama, 95% dubokog okeanskog dna ostalo je kompletno nemapirano, dok je prostor u kome se nestali MH370 let navodno nalazi upravo jedan od njegovih delova.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group