Rezerve vode u zemljinom omotaču veće su od svih okeana na njenoj površini

Poznato nam je da 71% zemljine površine pokriva voda, ali sada je otkriveno da postoji neverovatno velika zaliha vode skrivena ispod planetarne kore, tri puta veća od svih okeana na površini...

Pre gotovo deset godina naučnici su otkrili da naša planeta u suštini poseduje rezervoar vode skriven ispod njene kore, iako to ne deluje tako na prvi pogled.

Ova ogromna rezerva vode smeštena je na ogromnih 640 kilometara ispod površine i zapravo nije dostupna. Pored toga, ovaj rezervoar je smešten unutar plavog kamena poznatog kao ’ringwoodite’, koji je smešten u zemljinom omotaču i ponaša se kao neka vrsta sunđera za ovo veliko vodeno telo. Stoga, ovde se ne radi o tečnom, čvrstom ili gasovitom stanju, već o četvrtoj molekularnoj strukturi vode koja se nalazi unutar kamena samog omotača.  

„Ringvodit je kao sunđer i upija vodu, ali je zapravo njegova kristalna struktura veoma posebna i upravo ona vrši privlačenje vodonika i zadržavanje vode“, izjavio je geofizičar, Stiv Džejkobsen, koji je bio deo tima zaduženog za ovo revolucionarno otkriće. „Ovaj mineral može sadržati velike količine vode u uslovima dubokog zemljinog omotača.“

Ovaj vodeni kamen otkriven je od strane naučnika sa Univerziteta Nortvestern u Ilinoisu, upotrebom seizmometara uz čiju pomoć su izmerili talase generisane zemljotresima širom SAD. U njihovom istraživanju, naučnici su zaključili da talasi nisu ograničeni na zemljinu površinu, već da se kreću i kroz jezgro naše planete. Merenjem brzina i dubine ovih talasa, istraživači su bili u mogućnosti da zaključe u kakvoj se vrsti kamena voda odlaže, sa dokazima koji su na kraju upućivali na ringovodit.

Naučnici su takođe otkrili da ringvodit može sadržati do 1,5% vode, a ukoliko ovaj mineral ispod površine poseduje samo 1% vode u molekularnoj izgradnji, onda to znači da ovi slojevi zapravo sadrže tri puta više vode nego svi okeani na zemljinoj površini.

Novo otkriće može pomoći naučnicima da dokažu na koji je način naša planeta formirana, ujedno podržavajući teoriju da voda na Zemlji stiže iz njene unutrašnjosti, radije nego da je ona pala na površinu putem asteroida i kometa. Kako je Džejkobson objasnio: „Smatram da konačno imamo dokaze da je čitava Zemlja jedan vodeni ciklus, što može objasniti velike količine vode na površini naše nastanjive planete. Naučnici tragaju za ovom izgubljenom vodom iz dubina decenijama unazad“.

Za sada, istraživači su pronašli dokaze da se ringvodit nalazi samo ispod površine SAD, ali je Džejkobsonov tim potpuno posvećen daljem istraživanju u želji da proveri da li se ovaj sloj nalazi ispod čitave planete.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group