Šta su čudne male stvari koje ponekada plutaju u našem vidnom polju

Gotovo 76% ljudi bez oštećenja vida doživljava nešto što je poznato kao "plutači"...

Ovaj fenomen pojavljuje se u vidu pokretnih struktura koje liče na male crve, koji se ponekada pojavljuju u vidnom polju ukoliko gledate u nešto svetlo i uniformisano kao što je nebo, sneg ili beli ekran.

Naučno ime ovih plutača jeste Muscae volitantes ili leteće muve, ali oni nisu insekti. Kao što je TED-Ed kanal u svom videu objasnio, oni su sićušni predmeti u vašim očima. Oni mogu biti delovi tkiva, crvena krvna zrnca ili proteinske grudve koje plutaju u staklastom telu oka. Ovaj deo oka predstavlja gelastu supstancu koja se nalazi između sočiva i mrežnjače pružajući mu oblik.

Svetlo ulazi u oko putem sočiva i aktivira određene ćelije mrežnjače, ali plutači koji se kreću oko staklenog tela oka prave senku na mrežnjači, kreirajući neobične slike koje vidi većina populacije.

Snimak takođe objašnjava i drugi čudni fenomen ovih plutajućih, pokretnih predmeta koji se mogu naći u našem vidnom polju. U videu je objašnjeno da se druga čudna pojava koju možete doživeti zove entoptički fenomen. Kako je naglašeno, ovo je potpuno drugačija pojava od plutača, a ovi duhovi na plavom nebu nisu senke nečega što se nalazi u staklastom delu oka, već fenomen nastaje zbog dve bele ćelije u kapilarima mrežnjače.

Ove imune ćelije su dovoljno velike kako bi usporile crvena krvna zrnca, stvarajući površine unutar kapilara koje poseduju samo plazmu, koju prate bela krvna zrnca i džepova crvenih krvnih zrnaca. Posmatrajući plave svetle površine, kao što je nebo, mi ih možemo videti kako se kreću, jer plava svetlost ne može biti apsorbovana od strane plazme ili belih krvnih zrnaca, kao što to rade crvene krvne ćelije.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group