Sulude trke sa bikovima odnele tri života u dvadeset i četiri sata

Tri čoveka umrla su u dvadeset i četiri časa razmaka od povreda koje su pretrpeli u okviru festivala trkanja sa bikovima u istočnoj Španiji...

Kako prenosi BBC News, festival trkanja sa bikovima u Valensiji, poznat kao ’bikovi na ulici’, okupljaju učesnike koji imaju zadatak da umaknu ispred najmanje jednog bika tokom njihove jurnjave kroz gradove. Ovaj festival predstavlja deo tradicije u ovom regionu Mediterana, sa više gradova koji organizuju ovakav vid događaja svake godine.

Tri čoveka koja su podlegla svojim povredama bila su veoma ozbiljno ranjena tokom događaja održanih prošle nedelje. Jedan od incidenata dogodio se u Pikasentu, gde je pedesetšestogodišnjeg muškarca koji se krio iza zaštitnog bloka nasred ulice razjareni bik bacio u vazduh, nakon čega je doživeo obimne povrede mozga. On je preminuo u bolnici u Valensiji svega nekoliko nedelja nakon pada.

Pedesetogodišnji muškarac takođe je preminuo u bolnici od povreda pluća koje je zadobio kada ih je bik rogovima probušio u naselju Meliana, severno od Valensije. Šezdesetčetvorogodišnji francuski turista preminuo je u ponedeljak od povreda pretrplenih u Pedregueru. Obraćajući se javnosti povodom incidenta, gradonačelnik Meliana naglasio je da su bikovi samo životinje i da su tragedije ove prirode podrazumevane za sve učesnike i posmatrače ovakvih događaja.

Fatalni incidenti na ovakvim festivalima povećani su drastično u poslednjih nekoliko godina. Ove godine, španski najpoznatiji festival trčanja sa bikovima, San Fermin u Pamploni, zabeležio je trideset i pet povređenih učesnika. Ovo je prvi put da je ovaj festival održan nakon tri godine zbog pandemije koja je blokirala čitavu zemlju.

Sa druge strane, grupe za prava životinja u ovoj zemljli pokreću kampanje protiv ovakvih festivala, sa španskom partijom za životinje Pacma, koja poziva na njihovo zabranjivanje, tereteći organizatore tri događaja u Valensiji zbog stavljanja života građana u opasnost i izazivanja štete bićima koja su u to uključena.

Svi koji su za ove festivale tvrde da su oni zaslužni za brojne karijere sezonskih radnika i podržavaju ekonomiju Valensije. Prema BBC News mreži i podacima iz 2019. godine ovakvi događaji otvaraju preko 3.000 radnih mesta i donose kapital od oko 300 miliona dolara sa gotovo 10.000 festivala godišnje.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group