Zašto je jedan testis uvek veći od drugog

Ljudsko telo u sebi krije brojne misterije – zapravo, ne postoje dva ista tela i svako je jedinstveno na svoj sopstveni način…

Iako nas je internet primorao da se ugledamo na slavne ličnosti kada se radi o našem fizičkom izgledu, činjenica je da niko od nas nije savršen, posebno kada se isključe filteri raznih aplikacija koje danas postoje. Samim tim, mnogi ljudi, nesvesni ili delimično svesni činjenice da slavni ljudi svakodnevno poboljšavaju svoj izgled na fotografijama, počinju da se stide svog i pitaju se da li je sa njima sve u redu.

Kada se radi o muškarcima, moramo priznati da se mnogo vremena posvećuje ispitivanju polnog organa, posebno u periodu puberteta. Ukoliko ste primetili da vaši testisi nisu savršeno jednaki i simetrični, prvo što treba da znate je sledeće: sa vama je sve u redu! Nijedan muškarac nema savršeno identične testise, a jedan od njih je uvek postavljen malo niže. Iako ste ovo možda čak i znali, verovatno niste bili upućeni u činjenicu da je ta pojava zapravo dobra za vas.

Ukoliko se malo bolje zagledate u svoje lice, primetićete da ni ono nije sasvim simetrično, vaše noge i ruke nisu iste, niti je vaš grudni koš identičan sa leve i sa desne strane. Iako se mnogi muškarci zabrinu kada primete nejednakost svojih “klikera”, znajte da to tako i treba da bude, a u nastavku otkrivamo i zašto.

Za razliku od žena koje imaju jajnike, testisi predstavljaju muške polne žlezde. Svi muški sisari imaju po dva testisa, koji se u većini slučajeva nalaze u produžetku stomaka, odnosno iza penisa, u kožnoj vrećici koja se naziva skrotum ili mošnice. U proseku, veličina testisa iznosi pet centimetara, a kod odraslog muškarca, njihov volumen može biti i do 500 % veći nego pre puberteta.

U pubertetu, testisi počinju da proizvode spermatozoide i muški polni hormone, testosteron, koji dovodi do dubljeg glasa, rasta brade i drugih malja, uvećanja mišićne mase i rasta tela.

Sasvim je normalno da jedan testis bude niži od drugog, a u većini slučajeva je levi, i sasvim je prirodno da se oni razlikuju po veličini. Do ovoga dolazi zbog razlike u vaskularnoj i anatomskoj strukturi na levoj i desnoj strani mošnica i testisa. Zapravo, ova asimetrija je nastala kao produkt evolucije – testisi nisu jednaki kako ne bi udarali jedan od drugog do hodamo.

Tako da, momci, to što vaši dragulji nisu perfektno postavljeni, zapravo je timski rad zarad očuvanja vaše muškosti!

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group