Gejtsova jezivo tačna "proročanstva" tehnologije budućnosti pre 27 godina

Bil Gejts deluje kao da je znao koja će vrsta tehnologije stići do nas, daleko pre nego što se ona ostvarila, dok snimci koji su nedavno ponovo izronili pokazuju kako je podelio svoja zastrašujuće tačna predviđanja tehnološke budućnosti davne 1995. godine...

Kao suosnivač kompanije Microsoft, ne predstavlja preterano iznenađenje što je Gejts imao dobro poznavanje različitih stvari u tehnološkom polju, ali preciznost njegovih predviđanja dokazala se daleko impresivnijom kada u obzir uzmemo da je internet u to vreme tek bio u povoju.

Gejts je podelio svoje misli vezane za budućnost tokom govora nazvanog ’The Road Ahead’, što je isti naslov koji je dao svojoj knjizi iz 1995. godine, u kojoj opisuje tehnologije kao što je 'wallet PC'.

„Ova naprava je u mogućnosti da zameni sve što nosite sa sobom i daleko više“, izjavio je Gejts u to vreme. „Stoga, primanje poruka, čitanje poslednjih vesti, gledanje različitih lokacija, održavanje koraka sa vašim rasporedima, održavanje stotine fotografija dece i sve slične stvari biće sa lakoćom omogućene putem ove vrste tehnologija.“

Biznismen i danas jedan od najpoznatijih ’ljudi guštera’ na planeti, takođe je sugerisao i da će masovna upotreba ovih uređaja moći da se koristi za beskontaktna plaćanja i česte prakse u transakcijama koje danas možemo videti na Apple Pay ili Google Pay aplikacijama. Modernom svetu je lako da identifikuje sve ove karakteristike zbog toga što se one već nalaze u našim pametnim telefonima, a uprkos tome što su mobilni uređaji postojali u vreme Gejtsovog govora, oni nisu bili ni približno napredni kakvi su danas.

Njegova predviđanja nisu stala sa uređajima kao što je 'wallet PC', jer je on takođe opsao i tehnologiju sličnu servisima kao što je Netflix, koji bi ljudima trebalo da omoguće gledanje televizijskog programa na zahtev, bez potreba za TV programima.

Pominjanje naširoko rasprostranjenog rada od kuće, koji je možda delovao potpuno nezamislivo pre izbijanja pandemije korona virusa, takođe je predstavljeno u govoru, kada je Gejts izjavio da će mobilni radnici svih vrsta biti u mogućnosti da sarađuju zajedno, u zavisnosti od ekspertize, širom sveta.

U svojoj knjizi, koja se ekspertski citira od strane Ars Technica sajta, Gejt opisuje način na koji će Wallet PC uređaji moći svojim korisnicima da pokažu bilo koje mesto na našoj planeti. „GPS resiveri biće ugrađeni u brojne džepne uređaje i ovi džepni računari će moći da vas povežu sa informacijama na autoputu tokom vašeg puta u realnom vremenu, govoreći vam gde se trenutno nalazite. Njihovi ugradni zvučnici biće u mogućnosti da diktiraju pravac kako bi vam dali do znanja da li nailazi izlaz sa autoputa ili da li se na sledećoj raskrsnici dogodio udes. On će pratiti digitalne izveštaje iz saobraćaja i upozoravati vas na to da je bolje da napustite aerodrom ranije ili vam sugerisati alternativne pravce“.

Sada, 2022. godine, deluje potpuno jasno da je Gejts govorio o tehnologijama kao što su Goolge Maps, bez kojih bi se gotovo svaki vozač u nepozntim krajevima daleko teže snalazio.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group