Koliko često treba čistiti računar od prašine

Više slika

Više slika

Ako vam se računar pregreva i ako je preglasan, onda je velika verovatnoća da je on pun prašine i da mu je neophodno čišćenje...

Računari su danas postali prisutni u  svakom domu i teško je zamisliti bilo koga da svakodnevne aktivnosti vrši bez personalnog računara. Međutim, mnogi korisnici ne shvataju da najveći neprijatelj kompjutera nisu virusi i zahtevne video igre, već prašina koja se zavlači svuda, koja blokira ventilatore, oslabljuje hlađene i tako dovodi do grejanja skupocenih komponenti koje štete vašem računaru i koje ga znatno usporavaju.

Zato je neophodno da čistite vaš računar kako biste obezbedili da on nesmetano radi. Međutim, postavlja se pitanje, koliko često treba da čistite računar.

Na ovo pitanje, ne može se dati tačan odgovor, jer na prljanje računara utiče više faktora. Ako se vaš računar nalazi na podu, i ako se u vašem stanu dosta brzo skuplja prašina, onda to znači da računar morate čistiti jednom nedeljno, ako želite da sprečite nakupljanje prašine.

Ako je računar podignut, ako ne radi mnogo i ako se nalazi u prostoriji koja je duži vremenski period čista i bez prašine, onda se ovo čišćenje može obljavati jednom mesećno, pa čak i odložiti na period od nekoliko meseci.

Dakle, sve zavisi od uslova i količine prašine koja se nalazi oko vas. Ipak, kompjuterski stručnjaci savetuju da bi to trebalo da radite barem jednom mesečno, bez obzira u kakvim se uslovima nalazite.

Računari, pogotovo novi i moderni, u sebi sadrže nekoliko ventilatora koji provlaće vazduh kroz kućište i tako ga bolje hlade. Međutim, sa tim vazduhom ulazi i prašina koja se lepi bukvalno svuda.

Tu prašinu ćete očistiti tako što ćete skinuti poklopac kućišta i  dok je računar ugašen, usisati sa nastavkom koji ima četku, sve komponente i ventilatore. Ako posedujete kompresor možete kućište i izduvati, a ako nemate možete se poslužiti fenom ili kupiti kompresovani vazduh u bočici.

Trudite se da vam kućište uvek bude blago podignuto od zemlje kako bi se maksimalno smanjio unos prašine. Takođe možete kupiti i posebne filtere koji se stavljaju na otvore kučišta, kako bi potpuno smanjili ulaz prašine u kućište.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group