Kompanija Nikon nakon 60 godina prestaje sa proizvodnjom svojih SLR modela

Nakon šezdeset godina proizvodnje nekih od najcenjenijih i najkvalitetnijih refleksnih kamera sa jednim objektivom, kompanija Nikon je odlučila da okonča njihov životni vek...

Sudeći prema izveštajima, veoma cenjena japanska kompanija ne može više da izdrži tržišnu konkurenciju koju su potpuno poremetile kamere pametnih telefona, koje su evoluirale značajno u poslednjoj dekadi i sada umesto toga želi da se fokusira na starije digitalne proizvode zasnovane na SLR tehnologiji, posebno na fotoaparate bez ogledala koji nude specijalne karakteristike, često nepodržane od strane mobilnih uređaja.

Od svog osnivanja davne 1917. godine, kompanija Nikon je svoju današnju slavu stekla tri decenije kasnije i svoje ime je zakucala u svetu optičkih uređaja početkom proizvodnje svojih prvih SLR modela 1959. godine. Do kasnih devedesetih godina kompanija je kupcima ponudila DSLR varijante, jer je era digitalnih senzora u to vreme postala daleko zrelija. Samo prošle godine, Nikon je prodao preko 400.000 SLR modela, uprkos tome što je razvoj novih DSLR modela prekinut 2020. godine, zajedno sa ponudom manjih digitalnih fotoaparata.

Odluka za prekidanjem proizvodnje SLR modela uopšte ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje, a sudeći prema Nikkei Asia mreži, tržište za starije tehnologije svoj vrhunac imalo je 2017. godine sa 11,67 miliona prodatih jedinica, ali je ova cifra drastično pala na svega 5,34 miliona modela 2021. godine. Sa druge strane, potražnja za fotoaparatima bez ogledala porasla je na tržištu za neverovatnih 35% 2021. godine, tako da ova industrija trenutno vredi oko 2,35 milijardi dolara.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group